Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt fram för svartsprit

Svartspriten kommer in i stora mängder i Jämtlands län.

Men tullen hinner inte med jakten på svartsprit då stora utredningsärenden tar mycket resurser.

– Vi har inte gjort så mycket kontrolltid i Jämtland i år. Och jag kan inte svara på hur det ser ut framöver heller, säger tullens gruppledare i Sundsvall, Sven Eriksson.

Det senaste omhändertagandet av alkohol som tullen gjorde i länet i år var i Storlien i somras.

– Vi hade en punktskattekontroll på en lastbil som var på väg till Storlien. Då omhändertogs sex eller sju pallar alkohol för skatteutredning. Hur mycket det var i liter vet jag inte.

Det är egentligen det enda tullbeslag som har gjorts av dignitet i Jämtlands län hittills i år. Tullens egna siffror för Västernorrland och Västerbotten det första halvåret i år pekade på ett svartspritsbeslag på bara en liter sprit vilket kunde jämföras med 540 liter sprit under samma period året innan.

I grunden handlar det om en resursfråga för tullen där andra och större tullärenden har prioriterats före svartspritsjakten.

Det finns sammantaget endast tolv tulltjänstemän som med gemensamma krafter ska utreda och övervaka tre län: Jämtland, Västernorrland och Gävleborg.

Och för tjänstemännen i vårt område har framförallt den stora dopningshärvan, landets hittills största med över hundra åtalade, tagit mycket kraft.

– Men inte bara den. Vi har verkat i andra stora ärenden också. Vi har haft ett stort cigarettärende i Boden, en grov narkotikasmuggling i Sundsvall som tagit mycket kraft. Vi har också verkat i ett ärende med grov narkotikasmuggling i Salarna som vi lagt mycket resurser på, berättar Sven Eriksson.

– Det gör att vi får mindre tid till andra kontroller.

Sven Eriksson säger vidare att det rasar in ohyggliga mängder svartsprit i Sundsvall, både via lastbilstransporter och via internetförsäljning, och han inte tror att det ser bättre ut i Östersund.

– Vi har en ganska stor insikt i hur mycket hur mycket alkohol det dricks och där har vi ganska bra koll på sundsvallsområdet. Vi har sämre koll på Jämtland och Östersund, men finns ingen anledning att tro att det ska vara bättre där.

Samtidigt är han osäker på hur svartspritsjakten och de kontrollerna kommer att se ut i länet från nu och framåt.

I tullens nya organisation sedan ett år tillbaka har inte heller rutinmässig övervakning lika stor prioritet som förr.

– Vi jobbar inte så mycket med kontroller längre. Vi jobbar mer med underrättelser och där har vi en bit kvar att komma.