Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritjof Andersson

Min bror Fritjof Andersson avled den 23 september efter en tids sjukdom, 79 år gammal.

Annons

Vi föddes i Rörösjön och föräldrarna var Bror och Brita Andersson. Vi har en fosterbror, Karl-Göran Göransson, som är 88 år.

Många minnen från vår uppväxt kommer fram en sådan här gång. Bland annat när jag var 4-5 år klippte jag av Fritjofs långa, gyllene och vågiga hår när mamma var i ladugården. Jag försvarade tilltaget med att han blev snällare då.

Efter folkskolan, Fritjof gick endast fem år, första klass på höstterminen och andra klass på vårterminen, så tog han realexamen på Hermods i Hoverberg och Malmö. Därefter tog han ingenjörsexamen vid Tekniska gymnasiet i Skellefteå. Denna utbildning fanns inte i Östersund då. Sin militärutbildning gjorde Fritjof i Uppsala till reservofficer i flygvapnet. Som kapten var han chef för Västjämtlands luftbevakningsområde.

Sin yrkesbana började Fritjof som ingenjör på Bofors i Karlskoga men efter drygt ett år sökte han sig till Waplans mekaniska verkstad som konstruktör. På 60-talet kom miljöfrågorna att få en framträdande roll i samhället. Fritjof hoppade då på Sveriges första utbildning i miljövård. Efter denna utbildning och i väntan på lämplig plats var han miljöchef i Bergs kommun. Sökte sedan som miljövårdsingenjör vid SCA:s pappersbruk i Ortviken, Sundsvall. Han gjorde då i början två resor i USA för att studera lösningar på fabrikens avfall. Förutom chefskapet om miljövården kompletterade Fritjof sedan med informationschef.

Fritjof gifte sig i slutet av 50-talet med Marianne Liljefelt från Rörösjön. De fick tre barn, Thomas, Lena och Per. År 1994 avled Marianne efter närmare 40 års äktenskap. Fritjof var den omtyckta familjefadern som ömmade för sina barn och åtta barnbarn.

Idrott och friluftsliv var han mycket intresserad av. Fritjof, jag, Janne Mårtensson och Eric Rörborn bildade Rörösjöns idrottsklubb (som i början hette IK Blixt) 1942. Vi alla fyra deltog i klubbens 65-årsjubileum. Men nu är både Janne och Fritjof borta.

Efter pensioneringen började Fritjof med golf och under flera år utövade han denna sport cirka 100 dagar varje sommar. Med vännen Eina tillbringade han under odlingssäsongen också tid på Säters kolonilottområde.

Fritjof hade en stor umgängeskrets av nära vänner från militärtjänstgöringen och arbetskollegor. Han ledde många fjällmarscher i de västjämtska fjällen. Fritjof fördömde aldrig någon utan var hjälpsam åt alla och gav alla en andra chans.

Det blir mycket tomt utan min lillebror!

Heimer