Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritidsgården i Lugnvik åter i föreningsdrift

Fritidsgården i Lugnvik är mitt uppe i en nystart.
Efter tre år av kommunal drift går gården tillbaka till Föreningsrådet.

Gården har drivits av både kommunen och föreningarna i Lugnvik sedan den öppnade 1977.

Den första augusti tog Föreningsrådet i Lugnvik över driften av gården från kommunen som styrt verksamheten i tre år.

Föreningsrådet består av idrottsföreningarna, kyrkan, bostadsrättsföreningar, scouterna och andra lokala föreningar i Lugnvik.

– Vi håller som bäst på att staka ut riktlinjerna för verksamheten nu, säger Anders Lundin, fritidsassistens och verksamhetsansvarig på fritidsgården.

Han har jobbat på gården sedan 1989 och varit med under de föreningsdrivna åren mellan 1993 och 2010, och då Östersunds kommun stått för driften mellan år 2010 och 2014. Han har en av de två heltidstjänsterna på fritidsgården.

– De största skillnaderna mellan kommunal och föreningsdriven verksamhet är att det är närmare till beslut nu när föreningsrådet sköten gården. Jag tycker också att delaktigheten bland människorna i området blir större när gården drivs lokalt, säger Anders Lundin.

Han ser även skillnader i sin vardag. Arbetet blir enklare när gården drivs lokalt.

– Det är smidigare när vi ska köpa saker då vi inte behöver avtal till allting, utan kan handla där det är billigast. Vi har heller ingen budjet som löper år för år på samma sätt som kommunen, utan vi kan hålla på pengarna något år och satsa när det passar oss bäst.

Även under åren som kommunen drivit gården har föreningsrådet varit aktivt med en del arrangemang.

– Vi har skött nationaldagsfirandet, Lucia och den typen av evenemang.

Nu planeras det att sätta upp ett sommarcafé på torget utanför gården och andra aktiviteter.

– Fiket kommer ju inte bara att locka ungdomar utan även semesterlediga och pensionärer. Jag tror det här kommer att bli kanonbra, säger Anders Lundin.