Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fristående förskolor anmäler kommunen för diskriminering

De kommunala förskolorna i Östersunds kommun får åtminstone 30 000 kronor mer per barn jämfört med de fristående förskolorna.

– Fördelningen är snedvriden. Långsiktigt är detta en undergång för de fristående förskolorna, säger Sandra Hull från förskolan Solen i Odensala.

Det handlar om ekonomi. Och om en kommunal förvaltning som vägrar att lämna ut underlag och papper till små förskoleföretag.

I går protesterade tolv enskilda förskolor i Östersund mot dels vad de anser vara en orättvis fördelad penningpott till de enskilda förskoleföretagen och förskolestiftelserna och dels att kommunen inte velat förklara exakt hur beräkningen har gått till.

De nya reglerna gör att de fristående förskolorna i kommunen kommer att få betydligt mindre i bidrag än de kommunala.

De fristående förskolorna får 85 000 kronor per barn, men enligt de tolv förskolornas företrädare borde bidraget ligga på åtminstone 114 100 kronor och då är ändå den så kallade föräldraavgiften avdragen.

– Vi får siffror från kommunen som inte stämmer. Det står en sak i det kommunala årsbokslutet och en annan det kommunen har skickat till Skolverket, säger Sandra Hull på förskolan Solen i Odensala.

Lina Byström från förskolan Öbarna pratar om nära förestående konkurser för flera av de små förskoleföretagen och Sandra Hull bekräftar att det är finansiellt tungt för flera.

– Flera har redan gått back i ett par år, säger hon.

Den 27 maj förra året hade förskolorna ett första möte med tjänstemännen på barn- och utbildningsförvaltningen om bidragsnivåerna.

– Vi skulle ha en öppen dialog, var det sagt. Men det blev en JO-anmälan, säger Daniel Hedin, Öbarna.

Det är en enskild tjänsteman på Östersunds kommun som får klä skott för förskolornas frustration. I en JO-anmälan har förskolorna beskrivit otaliga försök att få ut underlag kring hur kommunen har gjort sina bidragsuträkningar, utan att ha lyckats.

”Jag anser att det finns uppenbara brister i NN:s beräkningar och hanteringen av ärendet har skett på ett odemokratiskt och diskriminerande sätt mot de enskilt drivna förskolorna. Vi får dock ingen möjlighet att granska beräkningarna eftersom underlaget till dessa inte lämnas ut”, står det i JO-anmälan.