Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fristående antidopningsbyrå föreslås

Annons


En nationell antidopningsorganisation, fristående från Riksidrottsförbundet (RF), och en utredning om möjligheterna att i lag tillåta dopningskontroller vid gym.

Det föreslår utredaren Gunnar Johnson i sin rapport.

Internationella antidopningsorganisationen Wada kräver att nationella antidopningsbyråer (Nado) ska ha en oberoende ställning. I Sverige är denna integrerad i RF. Tidigare i år fick Gunnar Johnson, före detta ledamot i Riksidrottsstyrelsen (RS), i uppdrag av RS att utreda om den svenska antidopningsbyrån ska fortsätta att vara integrerad i RF eller inte.

Det är inte enbart kraven från Wada som gör att Johnson föreslår att Nado ska vara en fristående organisation.

-Det är viktigt för svensk idrotts internationella trovärdighet att vi skapar en mer oberoende antidopingorganisation. Men doping är i dag inte bara, eller ens främst, ett idrottsproblem. I Sverige saknar vi tillförlitliga siffror, men undersökningar i exempelvis Danmark visar att upp emot 50 000 motionärer använder anabola steroider. Inget tyder på att Sverige skulle vara annorlunda. Det kan inte vara RF:s uppgift att ta ansvar för alla de missbrukare som inte tillhör idrottsrörelsen, säger Gunnar Johnson till RF:s hemsida.

En viktig fråga är vilka möjligheter som finns att tvinga besökare på gym, som inte är medlemmar i idrottsrörelsen, att ställa upp på dopningstester. Gunnar Johnson menar att frågan borde gå att lösa eftersom bland annat Danmark gjort det genom en ny lag, och att den bör utredas närmare.
Annons