Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskolor kan stoppa renoveringsplaner bland nedgångna kommunal skolor

Friskoleetableringarna i Östersund kan stoppa planerade renoveringar av de nedgångna grundskolorna. Dessutom flaggar Östersunds kommun för minst två skolnedläggningar i stan.

– Hela skolstrukturen kan komma att ses över, säger Björn Sandal (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

På onsdagen sade majoriteten bland skolpolitikerna i barn- och utbildningsnämnden nej i ett yttrande till Skolinspektionen om bidrag till en ny friskoleetablering i Östersund.

Det är företaget IT-media och turistgymnasiet i Lund AB som vill starta en fullstor grundskola, från förskoleklass till årskurs nio, med sammanlagt 450 elever.

Som LT tidigare berättat har tjänstemännen på kommunen påpekat att det redan i dag finns för många skolor om man jämför med antalet elever.

”Totalt sett råder det idag en mycket tydlig överkapacitet på skolor/skollokaler utifrån faktiska behov i Östersunds kommun. Detta trots att visa lokalbesparingar genom skolnedläggningar (fyra stycken) har genomförts under 2000 talet”, skriver tjänstemännen som också fick med sig skolpolitikerna i avslaget av ansökan.

Utöver denna skoletablering planerar också friskolan Prolympia att utöka sin grundskolverksamhet med ytterligare sex årskullar och friskolan Vittra har fått godkänt att utvidga sin verksamhet med sju årskullar, från förskoleklass till årskurs sex.

I renoveringsplanen de närmaste åren planerar barn- och utbildningsnämnden att fräscha upp ett flertal skolor i kommunen; framförallt Fagervallsskolan, skolan i Ope, Ångstaskolan, Kastalskolan och Östbergsskolan.

Men det är renoveringar som kan komma att stoppas just med anledning av eventuella nya skoletableringar.

– Vi måste se till att ha skolor som är okej och det finns renoveringsplan för ett antal skolor, men finns en stor osäkerhet, säger Björn Sandal.

– Vet inte var I Lund AB ska starta och de har 450 elever. Vi vet inte vart vittra ska ta vägen eller Prolympias 1 till 6-skola.

Klart är också att minst två kommunala grundskolor kommer att läggas ner om friskoleetableringarna blir verklighet.

Skolor som nämns är Norra skolan, Odenslundsskolan, Körfältsskolan eller Fagervallsskolan.