Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolebolag fick besked:Nej från föräldrar i Duved

/
  • Prolympias rektor och VD Kjell Linde kunde inte övertyga Duvedsborna om att deras friskola är bättre än den kommunala skola som redan finns.

Vill ni inte ha oss så kommer vi inte! Det var det bestämda budskapet från friskolebolaget Prolympia till oroliga föräldrar i Duved i tisdags kväll.

Annons

Exakt ett halvår har gått sedan förra informationsmötet i Duved.

I tisdags var rektor och VD Kjell Linde och lärare Nina Widenberg från Prolympia i Sundsvall tillbaka för en ny presentation av sin verksamhet, nu i sista minuten inför det stundande beslutet från Skolinspektionen, som avgör om de ska få bedriva friskola för grundskolan (förskoleklass-9:an) i Duved.

Om Prolympias förhoppning var att inspirera fler Duvedsföräldrar att intresseanmäla sina barn till friskolan så kom den ganska kraftigt på skam. Här mötte de ett rum fullt av motståndare (så när som på en person), inte så mycket mot friskolan eller Prolympia i sig, som mot en nedläggning av Duveds kommunala skola. För att det blir följden om Prolympia öppnar friskola i Duved, det är det ingen som motsäger.

Och ju längre mötet led, ju mer tycktes Kjell Linde kapitulera inför faktum att här skulle det inte bli några fler intresseanmälningar.

– Och får vi inga elever så blir det ingen etablering, sade han flera gånger.

Det behövs omkring 150 elever för att en friskoleetablering i Duved ska vara möjlig. Linde uppgav nu att Prolympia hittills fått in ett 80-tal intresseanmälningar. Men då är Järpen inräknat där det finns ett stort intresse för friskola efter den impopulära skolflytten till Mörsil.

Men när Åre kommun bestämt motsatte sig en friskoleetablering i Järpen drog Prolympia tillbaka den delen av ansökan. I Duved sade allianspolitikerna ja till friskola, trots att deras egna tjänstemän starkt avrådde på bägge orter, av samhällsekonomiska skäl.

Vad Skolinspektionen säger är inte klart, deras avgörande beslut ska komma i december. Men på hemsidan står att man normalt inte godkänner etableringar på orter där kommunala skolan därmed läggs ner. Så det ter sig just nu ganska mörkt ut för Prolympia även i Duved.

Att man starkt gillar sin kommunala skola i Duved fick Kjell LInde höra många gånger under kvällen. Ändå tackade han för sig i lite skämtsam ton:

– Glöm inte att intresseanmäla, det gör man här, sade han och pekade på skärmdumpen på tavlan.

Mer läsning

Annons