Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola: Gymnasieförbundet värvar elever på oetiskt sätt

/
  • Alee Farrohi, lärare och Johanna Åkerdal, rektor på John Bauer-gymnasiet är besvikna på Jämtlands gymnasium. Anledningen är att de anser att gymnasieförbundet på ett oetiskt sätt har försökt att locka till sig elever från John Bauers ishockeyutbildning.
  • Av de elva elever som går på John Bauers ishockeyutbildning bjöds nio in till ett möte med Jämtlands gymnasium. Håkan Karlsson, biträdande förbundschef på Jämtlands gymnasium, förstår inte John Bauers kritik.

Jämtlands gymnasium försökte värva elever från John Bauergymnasiets ishockeyutbildning – oetiskt hävdar friskolan. Jämtlands gymnasium förstår inte kritiken.

– De vet själva vilka spelregler som gäller på en öppen marknad, säger Håkan Karlsson, biträdande förbundschef.

Annons

I veckan kallades nio av eleverna på ishockeyutbildningen på John Bauergymnasiet till ett möte med Jämtlands gymnasium. Johanna Åkerdal, rektor på John Bauer, reagerar på att inte alla elva eleverna på utbildningen bjöds in.

– Jag blev väldigt besviken att man har kontaktat nio och inte alla elva. De två som inte bjöds in känner sig väldigt utstötta i det här.

Alee Farrohi, lärare på skolan, tar till ännu kraftigare uttryck.

– När man lämnar två elever utanför, det är en form av mobbning, man stöter ut dem. Hur mår de eleverna i dag?

Johanna Åkerdal tycker också att Jämtlands gymnasium inte agerade på ett snyggt sätt när de kontaktade eleverna utan att John Bauer-gymnasiet fick veta det innan.

– Man har gått bakom bår rygg och inte kontaktat oss på skolan. De, som är största aktören borde föregå med gott exempel, men det känner jag inte att de gör. De sätter upp väldigt fula spelregler. Det är en sak om man närmar sig elever som går i årskurs åtta och eller nio och ska välja till gymnasiet. Där är vi väldigt tydliga med att vi vet att det finns olika behov hos eleverna. När man har gjort sitt val respekterar vi det, vi vet att eleverna har olika behov.

Enligt personalen på John Bauer ska Jämtlands gymnasium även tidigare ha kontaktat elever på friskolan för att få dem att välja medieprogrammet hos Jämtlands gymnasium.

– Vi vill ha ett stopp för det här, det räcker inte att prata med dem. Vi känner att vi vill ha justa spelregler mot eleverna, säger Johanna Åkerdal.

Håkan Karlsson, biträdande förbundschef hos Jämtlands gymnasium, förstår inte kritiken från John Bauer-gymnasiet.

– De får tycka vad de vill. Men det är ändå spännande att John Bauer tycker saker och ting. De är väldigt noga att poängtera att det är en fri marknad. När de själva gör någonting är det helt okej, men när elever går till oss är det hemskt. Eleverna väljer själva var de vill gå, jag är förvånad att de tycker att det här är konstigt.

Enligt Håkan Karlsson är det eleverna själva som har tagit kontakt med Jämtlands gymnasium för att de vill gå ishockeyutbildningen vi NIU, som är certifierat elitgymnasium för ishockey.

– Vi har inte varit på John Bauer och raggat elever.

Varför bjöds inte alla elva eleverna in till det här mötet?

– Det är ishockeyn själva som avgör huruvida de uppfyller de kraven som gäller för att få gå på NIU. ÖIK har sagt att det är de här nio som är aktuella.

Annons