Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frimurarna firade 275 år med öppet hus

Frimurareorden firar 275 år i år och av den anledningen hölls öppet hus i ordens lokaler i Östersunds rådhus i lördags. LT var självklart på besök för att se vad som händer bland den samling män som regelbundet träffas där.

Johan Wijnbladh har varit frimurare i 46 år och är frimurare av tionde graden, den högsta grad som finns i det svenska systemet. Han presenterar sig som tidigare ordförandemästare för logen i Östersund och nuvarande deputerad provinsialmästare.

Frimurarordens verksamhet har länge varit mycket hemlighetsfull och vad de egentligen håller på med var tidigare förknippat av mycket mystik. Men i takt med samhällets utveckling har också orden öppnats upp.

– Det har skett successivt under 1900- talet. Det verkliga hugget kom år 2000 när vi publicerade våra lagar som blev öppna för alla, berättar Johan Wijnbladh.

Men frimurarna håller fortfarande sina ritualer hemliga. Medlemmarna går igenom olika ritualer i samband med att de stiger i grad. Thomas Björkblad har den åttonde graden och har varit frimurare i 12 år.

– Det som handlar om ritualerna är upplevelsebaserat och det blir ingen upplevelse om det inte är hemligt, säger han.

För honom är frimurarorden framförallt en gemenskap och ett forum för män att prata till exempel om existentiella frågor, att utvecklas och lära sig nya saker och även historia.

– Grunden i frimureriet är gemenskap, personlighetsutveckling och barmhärtighet. Vad man håller på med i livet har ingen betydelse här, ens befattning spelar ingen roll, säger Thomas Björkblad.

I frimurarorden får bara män vara med, det ser han inte som en nackdel och inte heller om något som bör ändras.

– Det finns en orden för kvinnor också, men vi vet inte hur deras verksamhet ser ut och om den liknar vår, säger Thomas Björkblad.

Han tror att det också kan vara en fördel för män att träffa en grupp bara med män, annars kanske alla inte vågar ta upp sådant de funderar över som rör personlig utveckling, till exempel.