Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frimärken medbananer och rovfåglar

/

Posten ger i dag ut nya frimärken. Charmiga bananfigurer uppmärksammar att 100 år gått sedan bananimporten till Sverige startade.

Annons

Andra händelser är 500-årsminnet av målaren Albertus Pictors död och att det förflutit 200 år sedan Sverige och Finland skiljdes åt. Fyra rovfåglar ger närkontakt med naturen.År 1909 anlände den första bananbåten till Göteborgs hamn vilket blev startskottet för bananimporten till Sverige.

Bananen blev populär och i dag konsumerar varje svensk i genomsnitt närmare 20 kilo. Det är den högsta siffran i västvärlden.Posten uppmärksammar jubileet med fyra frimärken. Motiven är charmiga bananfigurer modellerade i lera av konstnärsduon Charlie Charlie (Charlotte Öström och Rikard Gartmyr).

– Första steget i arbetet var en blyertsskiss. Med den som utgångspunkt gick vi vidare till ståltrådsskelett och lera. För varje frimärke gjorde vi åtta olika kompositioner, säger Charlotte Öström.

Med Charlie Charlies lerfigurer gör ett nytt konstnärligt manér entré på svenska frimärken. ”För oss har det varit ett drömprojekt”, säger duon.

Tryckning har skett i offset och förpackningen är häfte med 10 självhäftande frimärken och 4 motiv. Valören är för inrikes brev.

Den andra historiska händelsen är 200-årsminnet av Sveriges och Finlands åtskiljande. Samarbetet mellan länderna hittade efter 1809 nya former, och idag är relationen mellan de två moderna demokratierna närmare än någonsin.

Frimärkena återger texter kopplade till 1809 respektive 2009. Bakom valet av text till 2009-frimärket står författaren Mark Levengood som bearbetat en diktstrof av August Strindberg. Båda frimärkstexterna återges också på engelska.

500 år har gått sedan målaren Albertus Pictor avled. Han föddes i Immenhausen i Tyskland och flyttade i tjugoårsåldern till Sverige. Han utsmyckade ett trettiotal kyrkor, framför allt i Mellansverige.

Motivet på blocket med tre frimärken är den dramatiska målningen Livshjulet från Härkeberga kyrka i Uppland några mil nordväst om Stockholm. Målningarna i kyrkan dateras till 1480-talet och anses som Albertus Pictors främsta verk.

Livshjulet visar människan i olika stadier av livet och fungerade för medeltidsmänniskan som en varning för ödets nyckfulla svängningar och en påminnelse om livets bräcklighet.

Ståtliga rovfåglar fångade i den flerfaldigt prisbelönade mästerfotografen Brutus Östlings kameralins är motiv på fyra frimärken mästerligt graverade av Lars Sjööblom.

Störst av fåglarna i utgåvan är havsörnen (Haliaeetus albicilla) med ett vingspann på närmare två meter. Fiskgjusen (Pandion haliaetus) är som namnet avslöjar specialiserad på att fånga fisk. Fågeln är ensam om att kunna stå stilla i luften ovanför vattenytan på spaning efter byte.

Den nattaktiva jordugglan (Asio flammeus) och sparvhöken (Accipiter nisus) är flyttfåglar. En del sparvhökar dröjer sig dock kvar i Sverige under vintern, gärna i närheten av tätorter och andra bebyggda områden.

Mer läsning

Annons