Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fridolin hotar världens fattiga

I ett stormigt Europa som nu upplever en historisk ekonomisk inbromsning måste svensk ekonomi tillåtas vara så stark som möjligt och politiken hålla samman. Att den tyska ekonomin, Europas motor, krympte under det senaste kvartalet är ett av flera orosmoln. Dessutom hotar ekonomisk ansvarslöshet stabiliteten och tryggheten i delar av Europa.

Med en politik för tillväxt och ekonomiskt ansvarstagande hjälper vi världens fattiga samtidigt som vi själva får det bättre. Inte bara Sveriges arbetare och pensionärer behöver svensk tillväxt, utan också världens fattiga eftersom såväl löner och pensioner som biståndets enprocentsmål bestäms av tillväxten. Därför behövs en politik för en stark svensk tillväxt och en hög sysselsättning, inte miljöpartistisk tillväxtfientlighet och generellt sänkt arbetstid.

I en värld med växande humanitära behov är ekonomisk försvagning allvarligt. Den som undrar vad Miljöpartiet vill driva igenom under kommande mandatperiod bör läsa partiets valmanifest. Där läser vi att partiet vill utveckla ett hållbart ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt, minska arbetstiden, införa friår, stänga ned kärnkraftsreaktorer och höja bidragen.

Miljöpartistiska företrädare, speciellt Gustav Fridolin, har försökt förvränga det egna valmanifestets målsättning, trots att den är tydlig. Fridolin har försökt få det att låta som om partiet egentligen inte alls är emot tillväxt utan bara vill nyansera sättet att mäta välfärd eller som om det handlar om en strävan efter hållbar tillväxt. Det är självklart att mänsklig utveckling ska ses som något brett och inte bara handlar om ekonomi, utan också om exempelvis hälsa och välmående. Men det som utmärker Miljöpartiet är föreställningen att sämre tillväxt och lägre ekonomisk standard är ett viktigt verktyg för att uppnå allt detta andra.

I Miljöpartiets valmanifest läser vi också att partiet vill förkorta normalarbetstiden genom lag och avtal till 35 timmar i veckan, eftersom klimatet kräver att ekonomisk utveckling inte tas ut i ökad resursförbrukning. Mer bidrag och mindre jobb genomsyrar helt och hållet partiets valmanifest.

Sveriges humanitära bistånd ökade från drygt 3 miljarder kronor 2005 till nästan 5 miljarder kronor 2013, vilket är över 5 procent av det globala humanitära biståndet. Det gjorde Sverige till den fjärde största humanitära bilaterala givaren i kronor räknat.

Med växande humanitära behov behövs även fortsatt en tydlig politik för tillväxt och ansvarstagande, så att våra resurser och möjligheter att hjälpa ökar. Med växande mänskliga behov är det viktigt med en rationell biståndspolitik som ser den enskilda människans villkor.

Landets väljare, och världens fattiga, förtjänar att också Miljöpartiet spelar med öppna kort om tillväxten och arbetsfientligheten.

 

Hillevi Engström (M)

Biståndsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel