Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida vann länsfinal med brett utbud

Under fredagskvällen avgjordes länsfinalen i musiktävlingen Musik direkt på Storsjöteatern i Östersund. Vinnaren bland de tolv akterna får representera länet i den nationella finalen som avgörs i Uddevalla 12–16 maj.

Teatern är för kvällen slutsåld och det är många som chansade och inte köpte förköpsbiljetter som får vända i dörren. I likhet med Melodifestivalen har finalen föregåtts av ett antal delfinaler där man sållat ut det bästa länet har att erbjuda av musiker från 13 till 19 år.

Det är ett mycket jämnt och genomgående proffsigt startfält där alla levererar, trots att nervositeten ibland gör sig påmind. Det är en prestigefylld tävling och i prispotten ligger förutom en plats i riksfinalen även en dag i en inspelningsstudio samt ett pris från Svenska Jazzriksförbundet.

De band som imponerar mest i den första akten är bandet Irmeli Rose som spelar någon form av instrumental progressiv rock. Iförda konduktörmössor trakterar de fyra medlemmarna instrumenten mycket samspelt och i omväxlande tempo. Det blir aldrig tråkigt, trots att de tio minuterna de har till sitt förfogande verkar vara en och samma komposition. Bandet Polly Blue gillar jag, där sångaren har en behaglig röst och ljudet från de båda telecaster gitarrerna inger en viss country-känsla.

Frida Norberg är den av de tre kvinnliga singer/songwriters som jag tycker levererar bäst under kvällen. Dels för att hon sjunger på svenska och för att hennes egna material är starkast, särskilt låten ”Minnen På Min Vägg”. Det sista bandet innan pausen är Panacea Orchestra, där vissa av medlemmarna känns igen från Irmeli Rose. De är mycket tighta och har en humoristisk prägel på sitt nummer.

Efter pausen öppnar bandet Rói Höttur, vilket ska betyda ”Robin Hood” på isländska. De spelar psykedelisk rock som andas The Doors och Pink Floyd. Kvällens andra akt är minst lika stark som den första och arrangörerna Estrad Norr och Sensus har begåvat lyckats få en god spridning i ordningen på artisterna.

Bandet Soul-mates sticker ut lite mer än de andra i den akt nummer två. Det är ett ganska stort band där ledsångaren Alexander Lund känns väldigt trygg tillsammans med en saxofonist och dansanta körtjejer. Nackhåren reser sig i vällust över stämmorna i soulmusiken.

Den fem man starka juryn utsåg Frida Norberg till kvällens vinnare av länsfinalen i Musik direkt 2010 och med det kommer hon tävla i den nationella finalen i Uddevalla. Soul-mates vann Sensus-priset och får därför spela in en skiva i Sensus studio på Frösön. Priset från Svenska Jazzriksförbundet gick till Irmeli Rose.

Patrik Andersson