Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida vann länsfinal med brett utbud

/
  • Frida Norberg får representera Jämtland i den nationella upplagan av Musik direkt.    Foto: Anton Enerlöv
  • Dansbandet Per-Gunnarz startades som en plojgrej inför förra årets upplaga av Musik direkt. Detta år deltog de inte i tävlingen utan fungerade som öppningsnummer i finalen.Foto: Anton Enerlöv
  • Manskapet i bandet Polly Blue hade ett moget sound där sångaren visade prov på en intressant stämma.
  • Soul-mates vann en dag i inspelningsstudio där de förhoppningsvis kan lyckas att spela in några låtar för en demo.
  • Energin från Panacea Orchestra smittade av sig på den stora publiken. Deras musik andades folkrock i stil med det brittiska bandet Jethro Tull.
  • De fyra bandmedlemmarna som bildar Patriark framförde egna kompositioner där sångaren framförde ljud från en hammondorgel under den första av deras två låtar.
  • Joar Michanek framförde egna kompositioner på flygeln.
  • Iförda gamla paisley-mönstrade 70-tals skjortor, lustiga hattar och ansiktsmålning framförde Rói Hötter psykedelisk rock med värdighet.

Under fredagskvällen avgjordes länsfinalen i musiktävlingen Musik direkt på Storsjöteatern i Östersund. Vinnaren bland de tolv akterna får representera länet i den nationella finalen som avgörs i Uddevalla 12–16 maj.

Annons

Teatern är för kvällen slutsåld och det är många som chansade och inte köpte förköpsbiljetter som får vända i dörren. I likhet med Melodifestivalen har finalen föregåtts av ett antal delfinaler där man sållat ut det bästa länet har att erbjuda av musiker från 13 till 19 år.

Det är ett mycket jämnt och genomgående proffsigt startfält där alla levererar, trots att nervositeten ibland gör sig påmind. Det är en prestigefylld tävling och i prispotten ligger förutom en plats i riksfinalen även en dag i en inspelningsstudio samt ett pris från Svenska Jazzriksförbundet.

De band som imponerar mest i den första akten är bandet Irmeli Rose som spelar någon form av instrumental progressiv rock. Iförda konduktörmössor trakterar de fyra medlemmarna instrumenten mycket samspelt och i omväxlande tempo. Det blir aldrig tråkigt, trots att de tio minuterna de har till sitt förfogande verkar vara en och samma komposition. Bandet Polly Blue gillar jag, där sångaren har en behaglig röst och ljudet från de båda telecaster gitarrerna inger en viss country-känsla.

Frida Norberg är den av de tre kvinnliga singer/songwriters som jag tycker levererar bäst under kvällen. Dels för att hon sjunger på svenska och för att hennes egna material är starkast, särskilt låten ”Minnen På Min Vägg”. Det sista bandet innan pausen är Panacea Orchestra, där vissa av medlemmarna känns igen från Irmeli Rose. De är mycket tighta och har en humoristisk prägel på sitt nummer.

Efter pausen öppnar bandet Rói Höttur, vilket ska betyda ”Robin Hood” på isländska. De spelar psykedelisk rock som andas The Doors och Pink Floyd. Kvällens andra akt är minst lika stark som den första och arrangörerna Estrad Norr och Sensus har begåvat lyckats få en god spridning i ordningen på artisterna.

Bandet Soul-mates sticker ut lite mer än de andra i den akt nummer två. Det är ett ganska stort band där ledsångaren Alexander Lund känns väldigt trygg tillsammans med en saxofonist och dansanta körtjejer. Nackhåren reser sig i vällust över stämmorna i soulmusiken.

Den fem man starka juryn utsåg Frida Norberg till kvällens vinnare av länsfinalen i Musik direkt 2010 och med det kommer hon tävla i den nationella finalen i Uddevalla. Soul-mates vann Sensus-priset och får därför spela in en skiva i Sensus studio på Frösön. Priset från Svenska Jazzriksförbundet gick till Irmeli Rose.

Patrik Andersson

Mer läsning

Annons