Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frias efter att ha läckt uppgifter om Årerånet

Den kvinnliga polis som åtalats för att ha läckt uppgifter om bankrånet i Åre 2008, frias av hovrätten.

Annons

Den polis i södra Stockholm, som åtalades för att ha läckt uppgifter till en misstänkt för bankrånet i Åre 2008, frias även av hovrätten. Hovrätten gjorde inga justeringar i förhållande till tingsrätten, utan den åtalade kvinnan frias även i denna instans. Hovrätten anser det inte styrkt att kvinnan gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikten eller dataintrång.

Hovrätten var precis som tingsrätten oenig. Två domare ville döma kvinnan för dataintrång. De två skiljaktiga menar att det är ostridigt att kvinnan under den tid som avses med åtalet har gjort 202 dataslagningar under 90 dagar. Men frågan blir då om dessa inom eller utom hennes tjänst. Har dataslagningarna skett inom tjänsten faller åtalspunkten om dataintrång. Men de två oskiljaktiga menar att dataslagningarna inte haft något med kvinnans arbetsuppgifter att göra, då ingen på kvinnans rotel arbetade med bankrånet i Åre.

Kvinnan har uppgett att hon tagit del och vidarebefordrat uppgifterna då hon arbetade efter tesen att hennes kontakt kunde vara en tänkbar informatör för polisen. Men de två som förklarat sig skiljaktiga menar att kvinnan borde dömas för dataintrång till 60 dagsböter, då de anser att det är ställt utom rimligt tvivel att merparten av slagningarna inte haft något med kvinnans arbete att göra.

Ingen har dömts för rånet mot Handelsbanken i Åre 2008.