Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fresks fick besök av arbetsmarknadsministern

Under onsdagen gjorde arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) ett timslångt besök på byggföretaget.

– Jag är här eftersom ni är en arbetsgivare som anställer många ungdomar, säger hon.

Byggföretagets ledning med bland andra vd Leif Lindholm och platschef Per-Ola Pettersson spetsen bjöd på en rundvandring genom butiken med stopp för samtal med ungdomar som berättade hur de fått sin anställning i företaget. Senare visades ett bildspel om XL-Bygg Fresks 150-åriga historia och där Leif Lindholm kunde berätta att företaget i dagsläget har runt 10 procent anställda under 30 år och att den siffran fördubblas under högsäsongen april till oktober.

27-åriga Malin Klasgren berättade att hon fått sin anställning via praktik som sedan övergått i visstidsanställning.

– Jag kom in genom "Uppropet" 2011 när företag erbjöd praktikplatser. Det var ett samarbete med arbetsförmedlingen och jag kände att jag mådde bra av att arbeta och ville ha förlängning, säger hon.

Elisabeth Svantesson förordade nya satsningen på YA-jobb, yrkesintroduktionsanställningar, som de från regeringens håll ser som en bra väg för ungdomar att komma in på en arbetsplats.

– Unga får jobba upp till ett år och är en ny väg för unga att komma in i arbetslivet, säger hon.

På frågan hur man ska få ungdomar att stanna kvar i glesbygden i stället för att dra söderut för jobb svarade Elisabeth Svantesson:

– Urbaniseringen sker i hela världen och vi kan inte hindra ungdomarna att flytta. Vi ska sänka kostnaderna för att anställa och det gäller att göra kommunerna attraktiva för att ungdomarna ska stanna kvar.

Så det är kommunernas ansvar?

– Nej det är ett gemensamt ansvar. Men politiker skapar inga jobb. Vi kan däremot skapa bra förutsättningar.

Leif Lindholm ansåg att LAS-reglerna kan vara ett hinder vid anställningar av ungdomar.

– Vi känner oss bakbundna ibland, säger han.

Men fick där inget medhåll från Elisabeth Svantesson som efter besöket fortsatte söderut mot Sundsvall för en debatt med socialdemokraternas Mikael Damberg.