Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrikssons nya karriär – att sätta Östersund på längdkartan

Mattias Fredriksson har fått en ny karriär.

Han ske se till att Östersund gör sig ett namn som världscuport i längd.

– Vår stora chans är nu 2015, säger världscuporganisationens nye projektledare.

Annons

Mattias Fredriksson bor som så många andra längdskidåkare i Östersund. Nu är karriären över för 40-åringen. Han vill ge tillbaka, både till sporten och till staden.

– Jag trivs väldigt bra i Östersund och brinner fortfarande oerhört mycket för längdåkningen. Jag tycker att den här staden ska ha en världscup i längd. Nu när vi har chansen så känner jag också ett visst ansvar att bidra med de erfarenheter jag har från min tid som aktiv, berättar han.

Gunnar Sandberg, ordförande i Jämtland/Härjedalens skidförbund, kontaktade Mattias med frågan för ett år sedan.

– Eftersom det är känt att det bor många skidåkare i Östersund, så är det bra att ha någon som frontar allihop utåt. Mattias kändes som en solklar person att fråga, säger Gunnar Sandberg.

Mattias Fredriksson är nu anställd för att jobba som projektledare fram till 2015. Han vill inte avslöja allt för mycket om sina planer för världscupveckan ännu. Men den redan nu den 24 september kommer FIS på inspektion för att titta om Östersund skulle klara av arrangemanget.

• Går det att göra tillräckligt tuffa banor för längdåkning?

– Ja, jag tycker att vi har hittat bra lösningar både för åkare, publik och tv-sändningen, säger Fredriksson.

– Just stadiondelen har jag lagt ner en del tid på att försöka hitta bra lösningar. Ska jag vara krass så är stadion byggd för skidskytte. Men det är den vi måste utgå ifrån och titta på hur vi kan skapa en bra atmosfär där inne på stadion. Och där tycker jag att vi har en väldigt bra lösning.

Mattias vill också ta hjälp från skidskytteorganisationen och använda samma eventbolag, Biathlon Event.

– Längs spåren ska vi ha kunnigt längdfolk. Men vi ska inte bilda en helt ny organisation för just den här tävlingen. Allting administrativt ska inte byggas upp på nytt. I en så liten stad som Östersund måste vi samarbeta och om vi gör det så kan vi få till en väldigt stark organisation för att arrangera både längdvärldscupen och skidskyttevärldscupen.

• Varför har inte Östersund haft en världscup i längdåkning tidigare?

– Vi fick faktiskt världscupen i längdåkning 2004. Men då klarade vi inte av det organisationsmässigt, samtidigt som vi hade problem med snötillgången. Då gick tävlingen till Gällivare.

• Så nu gäller det att ta chansen?

– Ja, så är det. Annars kanske vi får vänta 20 år till.

Tävlingen 2015 kommer att gå i februari dagarna före VM i Falun.

– Då har åkarna inte tävlat på två veckor. Alla vill prestera bra och det kommer att bli ett väldigt stort fokus på tävlingen i Östersund. Vi har alla förutsättningar för att få till det riktigt bra, säger Fredriksson.