Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik Karström

Fredrik ”Frippe” Karström, älskad son, underbar broder, framgångsrik utförsåkare, Hammarstranddartklubbs flaggskepp, herrklubben Adams grundpelare, osjälvisk och generös kamrat och världens i särklass bästa fiskekompis har lämnat oss i obeskrivlig sorg och saknad.

Fredrik hade för vana att svara ”ja” då han fick frågan om han skulle med på fiske, ta en hojsväng, åka på konsert eller vad som nu än erbjöds för att sätta guldkant på tillvaron. Han menade oftast: ”Livet kan ta slut i morgon, jag är med”.

Hans liv är slut nu, och det blev alltför kort, men han har i många avseenden upplevt mer än vad många får göra under ett fullångt liv.

Frippes första alpina skidor förvarades under täcket i pojkrumssängen i Hammarstrand. I Hammarn lade han också grunden till det genuina intresse han hade för utförsåkning, ett intresse som resulterade i att han tillbringade gymnasietiden vid Järpens skidgymnasium.

När kamraterna märkte upp sina olika skidpar med numeriska beteckningar efter olika egenskaper som svängradie och blötsnöegenskaper, hette Fredriks Axl, Slash och Ozzy för då visste han hur de fungerade på tävling. Då grillbrasan på Tossön i Järpen inte ville brinna tillräckligt bra, fällde han egenhändigt en 25-meters tall över elden med en underdimensionerad yxa, utropande ”nu ska det väl ta sig! Det var typiskt honom.

Ett antal säsonger spenderade han i Nordamerikas alpina proffstour med många framskjutna placeringar som följd. När reskassan blev skral under touren i staterna kom vännerna på idén att anmäla honom till lokala armbrytningstävlingar vid suspekta barer och skumma nattklubbar. Vem trodde väl i sådana miljöer att en yngling från Jämtland skulle visa sig vara någon som inte gick att bryta omkull?

För några år sedan köpte han en mindre gård utanför Östersund. Renoveringsbehov var bara förnamnet, men med en hängivenhet utöver det vanliga och med hjälp av goda vänner och familjen blev den förvandlad till ett härligt och mysigt ställe att bo på och en plats starkt präglad av Frippe. På denna gård hölls det bland annat ett årligt återkommande och uppskattat kräftkalas.

Vid fiskeresorna till Norge och till avlägsna fjällsjöar visade han prov på egenskaper som är få förunnade. Vem förutom Frippe skulle efter napplöst fiske i spöregn under flera dagar och nätter utbrista i glädje över en tappad harr på knappa hektot eller över det faktum att åtminstone båtmotorn gick bra?

Han hade många egenskaper som vi vänner beundrade och som familjen kan känna stolthet över. Han var sällan eller aldrig i vägen, och kom aldrig olägligt.

Fredrik hade inga behov av att visa för världen vilka framgångar eller erfarenheter han hade. Han visste vem han var, och vi visste. Det räckte. Om många och bra vänner är ett mått på hur väl man förhållit sig till sina medmänniskor, så var han en mästare på området.

Så länge vi minns Fredrik så finns han.

Familjen och vännerna genom Jan Pettersson