Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik från Vemhån är skäggig dam

Kanske var mellankrigstidens side shows vad dokusåporna är för 2000-talets publik. Fredrik Persson, med rötterna i Vemhån i Härjedalen, spelar Skäggiga damen i en freak show för en sensationslysten publik.

Annons

När LT ringer står Fredrik Persson framför spegeln och fixar till sin skäggväxt. Det skägget gör honom kvällstid till Skäggiga damen, som på scenen befinner sig i samma sällskap som Den trebröstade kvinnan, bland andra. Broadwaymusikalen Side show bygger på den sanna historien om de två siamesiska tvillingsystrarna Daisy och Violet Hiltons längtan efter att bli sedda och älskade. De föddes 1908 och blev nästan omedelbart bortadopterade. Det dröjde inte länge innan nöjesbranschen såg sin chans att tjäna pengar på dem.

För två veckor sedan hade sång- och dansföreställningen premiär på Statsteatern i Falkenberg. Det är första gången den sätts upp utanför USA. Musikalen lyckades aldrig riktigt bli någon succé på Broadway, mycket på grund av det allvarliga anslaget.

– Historien gör en glad och ledsen på samma gång. Jag känner medlidande med tvillingarna, både som människa och som min karaktär. Men egentligen tycker jag att den innehåller allt, både glädje och sorg, säger Fredrik Persson, som också berättar att ensemblen nu ska ut på turné i södra Sverige. Han hoppas givetvis att musikalen ska leva vidare och bege sig norröver, gärna till hans hemtrakter: Härjedalen och Jämtland.

Fredrik Persson har alltid varit omgiven av musik. Pappa Kent Persson spelade bas och sjöng i dansbandet Cattings och för Fredrik blev det självklart att uppträda på vårfesten i Vemhån varje år. Som 16-åring sökte han sig till Palmcrantzskolans musiklinje. Därifrån fortsatte han senare till Bjärnum musik- och teaterskola och Performing art school i Göteborg. Nu har han försörjt sig som musikalartist i nästan två år, men efter Side show är han öppen för förslag. Drömmen vore att få ingå i Jesus christ superstar-ensemblen, men kanske inte som Jesus själv.

– Visst vore det kul att få spela Jesus, men kanske ännu roligare att göra Judas. Biroller är spännande, ofta får man lite friare händer med sådana karaktärer. Men det beror i och för sig på vem som regisserar, säger Fredrik.