Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Freddie" tillbaka efter branden

Det är bara en månad sedan Fredric "Freddie" Magnusson var tvungen att kasta sig ur sin brinnande bil. På fredag är han och bilen på racingbanan igen när historiska Airport race körs på Åre Östersunds flygplats.

– Jag säger som Alx. Det är en dröm som går i uppfyllelse att få köra banracing i Östersund.

Annons

Det var i början av juli på Mantorp Park i Camaro Cup, heat nummer två som Freddie under det andra varvet började känna av stark värme inne i bilen.

Sekunderna senare brann det för fullt i motorrummet och Fredrik var tvungen att hals över huvud slänga sig ur bilen.

– Mer rökutveckling än brand. Men allt inne i kupén och under bilen blev förstört, säger han.

Sedan dess har det varit hårt arbete och mycket huvudbry för teamet om man skulle hinna och framför allt ha råd att få klart bilen till tävlingen som Fredrik bara inte kan missa.

– Det har varit otroligt kämpigt. Men bara två veckor efter Mantorp så bestämde vi oss för att bilen skulle vara startklar igen inom ytterligare två veckor så att vi skulle hinna testa den.

– Vi har jobbat i princip varje kväll och det går inte att räkna alla timmar som vi har lagt ner. Emellanåt har man faktiskt funderat på om det skulle gå att genomföra och jag vill knappt tänka på hur mycket pengar det har kostat, säger Fredrik.

Men för bara ett par veckor så såg man plötsligt ljuset i tunneln. En lokal sponsor klev in och garanterade Fredriks deltagande i Camaro Cup för resten av säsongen.

– Det känns som en skänk från ovan och vi pratar också om en fortsättning inför nästa år. Det är superviktigt att han klivit in och jag är oerhört tacksam. Utan den stöttningen är det ytterst tveksamt om det blivit något Airport Race.

Men nu är alla bitar på plats och Fredrik är laddad till tänderna.

– Det är väldigt länge sedan jag var så här bra förberedd. Man vill alltid ha mer tid för att testa inställningarna på bilen. Men vi har utmärkt koll på att allt funkar som det ska, fräsch motor, växellåda och bakaxel, sprudlar Magnusson.

Känslan att få möta Alx Danielsson på hemmaplan?

– Det är också en dröm som går i uppfyllelse. Alx är en riktigt vass rival och målet är naturligtvis att vara före honom i mål, säger Fredrik som tror att Airport Race kan bli en vändpunkt för bilsporten i Norrland.

– Racingen är söderbaserad och det är enormt kul att få vara med och visa upp den här hemma. Att det sen återkommer i ytterligare två år tror jag innebär ett lyft för hela motorsporten på våra breddgrader.