Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Freda fjället från renbete

Annons

Sonfjällets nationalpark bildades 1909 och syftet var att bevara ett sydligt fjäll i sitt ursprungliga skick fredat från renbete. Parken skulle bland annat kunna utgöra ett referensobjekt för forskningen. Trots att syftet är att freda fjället från renbete så har rennäringen allt mer tagit Sonfjället med omnejd i anspråk för renbete. Staten byggde också en renskiljningsanläggning nära parken i slutet på 1960-talet.

I samband med revisionen av föreskrifterna för nationalparken föreslår naturvårdsverket att renbete ska tillåtas, att rennäringen ska få använda snöskoter och helikopter inom nationalparken. SNV anser inte att renbete strider mot syftet att bevara ett fjäll fredat från renbete. Samtidigt uttalar samma verk att det skulle strida mot parkens syfte att tillåta en kortare skoterled till raststugan i Sododalen. Tystnaden är allt för viktig del av naturmiljön sägs det.

Totalt består fjällen och fjällbarrskogen i Sverige av 6,3 miljoner hektar. Övervägande delen är brukad av rennäringen, framförallt de delar som är kalfjäll. Sonfjällets nationalpark är 10 300 ha stor och den är därmed 0,16 % av hela fjällområdet.

Statens naturvårdsverk kan alltså inte ens avsätta ynka 0,16 % av fjällområdet till ett renbetesfritt område trots att det var syftet med nationalparken. I stället hänvisar de till Fulufjällets nationalpark i Svealand och den är 3 gånger större än Sonfjällets, hela 0,61 % av de svenska fjällen. Sonfjället har före nationalparkens tillkomst används av fjällbönder i flera tusen år och i vissa delar betar fortfarande fjällkor, getter och får. I SNV:s sammanfattning av Storslagen fjällmiljö (Ett forskningsprojekt som omfattar hela fjällkedjan) finns inte lokalbefolkning, fjällbönder eller fäbodbruk nämnt överhuvudtaget. Hela den norrländska lokalbefolkning och dess historia håller snabbt på att raderas ut av våra myndigheter och politiker.

Bertil Andersson Hede

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel