Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frätskador vanligt i alla åldrar

Gunilla Rehnsbo och Ingela Aili är tandhygienister i Östersund och möter många med frätskador på tänderna.

– Det är nog vanligare än man tror, säger Gunilla Rehnsbo.

Frätskadorna kan vara svåra att upptäcka och syns först tydligt då tänderna fått en matt färg av att emaljen försvagats.

– Det är ofta svårt att upptäcka då det inte går att mäta emaljen på något sätt, säger Ingela Aili. Skadorna upptäcks därför oftast genom att vi pratar med patienterna och på så sätt får reda på om frätskador kan ha uppstått.

Skadorna uppstår inte bara av att man äter surt, utan kan även uppstå av sura uppstötningar eller om man ofta kräks eller missbrukar droger.

– Vi brukar kunna se om en person lider eller har lidit av en ätstörning, säger Gunilla Rehnsbo. Då är ofta emaljen bort på insidan av tänderna på grund av det sura i magsyran.

Att frätskador är så pass vanligt i dag tror de kan bero på den i övrigt förbättrade tandhälsan.

– Genom att karies minskat tappar man inte längre sina tänder, säger Ingela Aili. I och med att tänderna sitter kvar längre så utsätts de för mer frätskador i stället.

Hur kan man undvika frätskador?

– Att inte dricka för mycket läsk och juice och i stället äta frukt är ett sätt. En apelsin man äter i klyftor ger till exempel inte ifrån sig lika mycket syra som apelsinjuicen gör, säger Gunilla Rehnsbo.

– Man ska inte heller borsta tänderna direkt efter att ha ätit något surt, säger Ingela Aili. Då är det lätt att emaljen förstörs.