Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Franska flygplan börjar vattenbomba

De franska flygplan som ska hjälpa till att vattenbomba skogsbranden i Västmanland ska göra en första flygning under onsdag förmiddag, enligt räddningstjänsten.

Ytterligare en vattenbombning ska göras under eftermiddagen, enligt Hans Granholm, ställföreträdande operativ chef för räddningstjänsten.

– Nu pratar vi egentligen bara om ytterkanterna, sedan är det ju så att vi måste släcka allt innanför också, säger han.

– Det är väl bara att fortsätta bomba i den mån de kan flyga och så länge vi får ha dem här.

En släckningsoperation med flygplan kräver betydligt mer organisation än en med helikopter, förklarar han.

– Planen flyger ganska fort i jämförelse med helikoptrar och använder luftrummet på ett helt annat sätt. Helikoptrar flyger på 30–40 meters höjd, medan plan måste upp ganska högt. Det är flera säkerhetsaspekter, säger Granholm.

Han träffade själv de franska besättningarna under tisdagskvällen och blev imponerad av deras kunskaper.

– Det vi har pratat med dem om utanför presskonferenser och kameror, visar att det här är något som de kan, säger Hans Granholm.

De två italienska flygplan, som även de kallats in för att vattenbomba, väntas landa i Västerås under onsdagen.

Under tisdagskvällen förbättrades situationen i brandområdet och räddningsinsatsen gick från att bara försöka hindra spridning till att släcka elden.