Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från truckracingcirkus till gamla traktorer

Har man under tio års tid varit aktivt verksam inom något av det mest våldsamma som man kan syssla med inom motorsport är det skönt att få ta fem minuter en stund.

Annons

Så resonerar Gudrun och Dieter Bernhardt som varit ett Europaturnerande mekaniker- och chaufförspar i ett tyskt Phoenix-MAN-stall för truck racing.

2003 flyttade de från den tunga industristaden Wuppertal i västra Tyskland och avhändande Elisabeth Hästbacka, Umeå, hennes paradis i Raftälven och blev jämtar.

Finare än så här kan man inte bo, förklarar Dieter och berättar lyriskt om den mycket riktigt mycket vackra byn Raftälven, belägen nätt och jämt inom i Krokoms kommungräns mot Östersunds kommun, vid vägen mellan Munkflohögen och Föllinge.

I Raftälven har makarna Bernhardt etablerat Dieters Traktorgård, en inrättning som genererar hyfsat tandvattenflöde hos en rättänkare.

Man blir faktiskt lite tindrande om ögonen när man kommer in i byn från Munkflohögshållet och bara ett tiotal meter från vägkanten får beskåda ett topprenoverat unikum i traktorsverige.

Detta i form av en Eicher Leopard EM 100, -61, en encylindrig tysk pärla till traktor med kopplad, matchande ävenledes topprenoverad svensk tvåväxlad Aktiv slåttermaskin från Morgongåva.

Om man bromsar så som LT gjorde finner man på gården ett antal traktorer av mer eller mindre rart slag stadda i olika grader av renovering.

Där finner man en Eicher Tiger, en Fahr med Deutzmotor, en David Brown Cropmaster och hushållsfordonet, en Land Rover Defender.

Med en sån här arsenal på gårdsplanen blir man givetvis ett begärligt byte för nördar och tyska Land Roverklubben har haft flera utflykter till Raftälven och mera är på gång i september.

Gårdsfyndet i Raftälven gjorde makarna Bernhardt på Internet efter att under flera år har rekat runt i vårt land efter ett lämpligt ställe att köpa och flytta till.

Vi var uppe i Jokkmokk och vände.

Gudrun tyckte att nordgränsen gick runt Östersund.

Inte alla jämtar har ännu skådat Raftälven, men byns naturskönhet och lagom avskildhet har till exempel lockat utländska invandrare en masse.

Här bor sålunda numera, förutom infödingarna, tyskar, holländare, danskar, jugoslaver, norrmän, spanjorer, finländare, varav några som sommarturister.