Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Syrien till en jämtländsk sommarnatt i tält

Bort från flyktingförläggningens väggar och ut i det jämtländska landskapet.
– De behöver bara få vara och då passar väl att tält bra, säger Anne Lindberg, från frivilligorganisationen Hej främling.

De skulle vara 20 personer från flyktingförläggningen i Grytan som skulle följa med. Men trycket blev hårt och plötsligt blev det över 30 personer som ville följa med.

– Ja vi blev några fler än vad det var tänkt, men det är ju jätte roligt att det blir så, säger Anne Lundberg.

Hon representerar frivilligorganisationen Hej främling som stöttar och anordnar aktiviteter för flyktingarna på Grytans flyktingförläggning.

– Vi tyckte att deras initiativ var så bra och så roligt, så vi ville vara med, säger Ulrika Rogeman, produktutvecklare på Hilleberg the tentmaker.

Sagt och gjort. Hilleberg stöttade flyktingarna med tält och allt vad de tänkas kunde behöva för en övernattning i skogen och under onsdags kvällen gav de sig av. Över 30 personer packade in sig i en buss, sponsrad men då av Molunds trafik, och åkte från Grytans flyktingförläggning och ut på Andersön för att uppleva en jämtländsk sommarnatt i tält.

– Jag har aldrig tidigare bott i tält, vi har inte sådant här i Syrien. Så hur jag tror att det kommer bli... fråga mig i morgon, säger Mahdia och skrattar.

Trots den lite kyliga kvällen hade många av deltagarna kastat sig i vattnet när de kom fram, andra sparkade fotboll på stranden eller vandrade längs vattnet.

– De behöver få se annat än flyktingförläggningen, de behöver få se mer av den plats där de bor. Vi försöker hitta på saker hela tiden. Men det här är första gången som vi är ute så här, säger Anne Lingberg.

Medan kvällssolen speglade sig i Storsjön och doften från maten i muurikkan lagades märktes det allt tydligare vad deltagarna själva tyckte om utflykten. Stora leenden och ett gemensamt:

– Allt är bra, allt är jättebra här och i Sverige, talade sitt tydliga språk i den jämtländska kvällen.