Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från succé till fiasko

Hösten 2006. Framtiden såg ljus ut för Centerpartiet i Jämtland. I riksdagsvalet samlade partiet 18,8 procent. Centern skulle åter bli regeringsparti. Happy Days Are Here Again!

I kommunerna i Jämtland var det också en grön vind. 

I Krokom bröts den socialdemokratiska dominansen. Maria Söderberg (C) blev ordförande i kommunstyrelsen.

I Strömsund utsågs Karin Stierna (C) till kommunstyrelsens ordförande.

I Åre kommun kom Eva Hellstrand t(C) tillbaka som kommunalråd.

I Östersund noterades C för 21,5 procent i kommunvalet och Per Söderberg (C) fick fortsätta som oppositionsråd i den S-ledda kommunen.

I Ragunda samarbetade kommunens två största partier, S och C, efter valet 2006. 

I Bräcke förlorade Socialdemokraterna sin egna majoritet och inledde samverkan med Vänsterpartiet. Oppositionsrådet kom från Centern.

I Berg. I kommunvalet 2006 blev Bergspartiet största parti och valde att regera med Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Om 2006 var ett succéval för Centern i Jämtlands län kan man inte säga detsamma om 2014. Medan siffrorna från vallokalerna strömmade in sent på valsöndagen vankade Per Åsling oroligt fram och tillbaka. Det fanns nämligen en uppenbar risk för att Sverigedemokraterna skulle passera Centern och ta Åslings mandat. Nu blev det dessbättre inte så. Centern fick 9 487 röster i Jämtland (11,3 procent), SD 9 224 (11 procent). För inte så länge sedan hade C två mandat i Jämtland. Nu var det mycket nära att man missade det enda.

Men även om C klarade riksdagsplatsen så var valet i kommunerna en grym besvikelse. Från år 2007 var det politiker från C som ledde kommunstyrelsen i tre kommuner. Dessutom innehade C, som största oppositionsparti, den tunga posten som oppositionsråd i landstinget. Efter valet 2014 är det bara i en kommun, Krokom, där kommunstyrelsens ordförande kommer från Centern. Det är som om en slåttermaskin gått fram.

Finns det tecken på en ny vår för C? Nej. Efter valet har partiet framstått som den bittraste förloraren och det minst konstruktiva oppositionspartiet på den borgerliga kanten. Hon verkar drivas av ett närmast messianskt sossehat… skriver Karin Pettersson i Aftonbladet om Lööf.

För de fem senaste valet är snittsiffran för C i riksdagsvalen i hela landet 6,4 procent. För de fem valen från 1973 och framåt låg medeltalet på 18,5 procent.

Centern har råkat ut för ett historiskt stort ras och minskade även i det senaste valet, vilket inte alltid framgår i analyserna. Det är påfallande lite intern debatt om raset från tjugofem till fem procent. I dag finns ingen typisk centerfråga. Man har, för att kunna hålla samman alliansen, kompromissat bort det mesta. Och i förnyelsen ligger detta att partiet utvecklats till ett mycket allmänborgerligt parti. I dag finns inget större gap mellan M, KD, FP och C. De är alla goda borgare som förenas i missionen att stoppa löntagarpartier från att nå eller behålla makten. Om en moderat skånsk greve skulle ta Åslings plats skulle ingen märka någon skillnad.

Centern lyckades inte avveckla kärnkraften men är på god väg att avveckla sig själv som en kraft i svensk politik.