Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från sagogubbe till politisk agitatör

/
  • Daniel Boyacioglu, en ordkonstnär deklamerar sina dikter och berättar hur dikterna kommit till.Foto: Mattias Pettersson

Det är en lugn och sansad Daniel Boyacioglu som i Rentzhogsalen sätter sig likt en sagoberättare på stol framför den fåtaliga publiken. I hans händer vilar fyra diktsamlingar, ur vilka kvällens dikter ska hämtas.

Annons

– Det behöver inte vara som en teaterföreställning, säger Boyacioglu och förklarar att han gärna pratar med publiken, varpå en åskådare nyser.

– Nysa kan man också behöva göra, skrattar han.

Logiskt nog inleder Boyacioglu med ”Hej”, ett brev han skrivit i tioårsåldern, som också inledde hans första diktsamling. Och det följs även av fler dikter han skrivit i sin barndom. Dikter som kanske inte alltid imponerar rent litterärt, men som passar den åldersmässigt splittrade publiken.

Det är en charmad, nervöst skrattande och nyfiken publik, som kanske inte alltid förstår Boyacioglus impulsiva utspel i de överlag enkla och lugna dikterna.

Men från rollen som kramvänlig sagogubbe kan Daniel Boyacioglu snabbt förvandlas till en politisk agitatör när han deklamerar ”Två världar”, en rap om de sociala skillnaderna mellan Bredäng och Mälarhöjden. Tyvärr blir det inte så mycket snabba och långa dikter, även om det känns som hans starkaste kort.

Att Boyacioglu, ganska diskret, ifrågasätter vad som är dikt och inte faller på något sätt bort i kommunikationen. Den stapplande kontakten mellan publik och poet, gör att de överlag korta dikterna på sin höjd lyckas frambringa spridda applåder.

Det är fascinerande att höra en ordkonstnär berätta hur dikter kommit till, att höra honom förklara slang som används i texterna och att verkligen lära känna honom.

Tyvärr känns det som att Boyacioglu siktar lite väl högt när han försöker ge en så djup och ambitiös presentation av sig själv med hjälp av en föreställning på drygt 30 minuter.

Mer läsning

Annons