Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från räkmacka till egna krafttag för Allt för byn-gänget

/
  • Tobbe Wikander, Hanna Svenningsson och Larz Danielsson ser fram emot nypremiären av Allt för byn i Östersund i februari.Foto: Ingvar Ericsson

– Förra gången åkte vi som rena nybörjare på en räkmacka rakt in i showbusinessens finrum.
– Nu får vi sköta oss själva och får börja om från början med egen kraft och med egna pengar.

Annons

14 februari intar det nya Allt för byn-gänget Storsjöteatern i Östersund för en runt 20 nummer stor varietéshow.

Föreställningen skall bli en värdemätare på intresset för ensemblens fortsatta liv och att det är ett spänt lugn som råder i gruppens repetitionslokal i Hammarstrand därom råder inget tvivel.

Skälet till att nypremiären hamnar i Östersund i stället för på Centrum i Hammarstrand beror på att storleken på Centrumscenen helt enkelt inte räcker till.

Den nya gruppen använder sig av en hel del alltför skrymmande rekvisita från i fjol för att föreställningen skall rymmas.

Hittills är runt 200 av de 400 teaterplatserna bokade och biljettförsäljningen pågår både i Östersund och Hammarstrand.

LT har tidigare rapporterat om hur den ursprungliga Allt för byn-truppen nu fått nytt utseende.

Det mest genomgripande är att ursprungskonceptet med tio män i ensemblen bytts ut mot fem män och tre kvinnor.

Gruppen har dessutom skaffat sin en egen komptrio i form av pianisten Per Stålhandske, basisten Göran Backlund och trummisen Per Svenningsson.

Per Svenningsson kompletterar bilden av Pålgårdsfamiljen Svenningsson som den ultimata Allt för byn-familjen där pappa Bosse ingick i ursprungsgruppen och där även bluesiga mamma Berit och dottern Hanna numera ingår.

För kläder svarar även den här gången Eva Eriksson.

Allt för byn blev i fjol ett mycket stort nummer i Ragundadalen då Wallmans i Stockholm tillsammans med Strix television och med engagemang av allsköns regi- och uppbackningsproffs drev projektet.

Föreställningen blev till en början en jättesuccé på Wallmans, men där trycket ändå fes av mot slutet och föreställningen kom att spelas vid färre tillfällen än vad som var tänkt.

Föreställningen skulle i förväg backas upp av en serie program i TV 3 där man tog till bästa sändningstid, men där programmet ändå drunknade i kampen mot de stora underhållningsdrakarna.

– Vi förbannar att det inte var TV 1, 2 eller 4 som skulle marknadsföra oss, säger Larz Danielsson, där vi sitter i Hanna Svenningssons kök i Pålgård och pratar kring den nya föreställningen.

– Då hade situationen säkert varit en helt annan i dag.

– Den när omgången gör vi verkligen allt för byn, helt på eget bevåg och med egen kraft.

Allt för byn är sedan i fjol en högst 20 medlemmar stor ekonomisk förening som är den juridiska person som driver projektet

Gänget hyser förhoppningar om att det två år långa och fem miljoner kronor stora EU-projektet Kreativa Ragunda skall kunna ge både dem och midsommarnattsdrömsprojektet i Döda Fallet i sommar en ny ljud- och ljusanläggning.

Oavsett hur föreställningen avlöper i Östersund kommer gruppen att uppträda på Södra Berget i Sundsvall i slutet av april.

Mer läsning

Annons