Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från punkrock till romandebut

För trettio år sedan var hon gitarrist i punkrockbandet Tant Strul och sedan följde en rad andra band och musikerkonstellationer, som hon skrev låtar för. Fem soloskivor hann det bli innan Kajsa Grytt växlade spår och satsade på en författarkarriär, som 2011 inleddes med den självbiografiskt uppriktiga "Boken om mig själv".

I dag ger hon ut sin första roman, "Nio dagar, nio nätter", som är en livfull berättelse om två syskonpar med olika utgångslägen och förutsättningar i livet, vars vägar korsas på ett oförutsebart sätt. Kajsa Grytt låter sin historia utspelas i olika Stockholmsmiljöer av idag med ett turistiskt nedslag i New York, vilket höjer pulsen i en för berättelsen avgörande vändning.

Berättelsens huvudperson är den medelålders Ulrika, som gjort och gör karriär i reklamvärlden, och som med fast bostad, goda inkomster och ett nät av sociala kontakter framstår som något av en borgarbracka i jämförelse med sin yngre bror, musikern Rickard, som flyter omkring i tillvaron med tillfälliga gig, obekymrad om morgondagen. Och framför allt skiljer sig Ulrikas liv från den kriminelle Alex, och hans syster, pundarbruden Lina, som rör sig i Stockholms undre värld när de inte sitter inlåsta.

Men vägar korsas, som sagt, och det är den sexuella lusten som styr Ulrika och Alex mot varandra med syskonen i släptåg som ett slags ofrivilliga vittnen. I mötet mellan Ulrika och Alex är det, trots den sexuella attraktionen, två världar med oförenliga sidor som krockar och som inte heller låter sig förenas.

Det finns flyt i Kajsa Grytts debutroman och miljöerna från krogvärld och turnéliv är livfullt skildrade.