Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från minkfällor till nya företag

Det var fullsatt vid årets fisketing i Långå. Närmare 70 personer från Härjedalens 26 fiskevårdsområdesföreningar mötte upp och kommunens tre kommunalråd fanns på plats.

– Fisket i Härjedalen är så stort, det handlar om allt från minkfällor till att etablera nya företag, summerade fiskesamordnare Janne Gabrielsson.

Kundbemötande, inte minst snabba mejlsvar, och att ta hand om gästerna vid första besöket, klassade Ingebrikt Bergman som de viktigaste faktorerna för ett fiskeföretag, med utgångspunkt i sitt eget företag i Tännäs, som presenterades på tinget.

– Internet är den viktigaste kanalen till kunderna. Webben och sociala medier har tagit över kontakterna och bokningarna. Sociala medier är helt oslagbara när det gäller att nå kunderna, konstaterade Ingebrikt Bergman. Senare bokningar och oregelbundna besöksperioder är trender som han sett öka i fisketurismen de senaste åren.

– Det är inte veckobokningar som gäller längre, besökarna har helt andra perioder de vill fiska och det är upp till oss att anpassa oss till det, sa Ingebrikt Bergman.

Länsstyrelsen rapporterade om EU:s vattendirektiv. För Härjedalens del handlar det främst om Ljusnan, som får en särskild översyn i samband med kommunens åtgärdsplan för vattensystemen.

Kommunens fiskesamordnare Janne Gabrielsson berättade att nederbörden blev mindre sur från 1996-2005 men att minskningen sedan stannat av.

– Tyvärr ser vi inga förbättringar. De stora biologiska värden som kalkningen återskapat står på spel om vi inte forsätter kalka. Det finns behov av att börja kalka igen i Rogen, Rånda, Sör-Veman och Härjeån.

Kalkningen sker inte bara för fiskarna och fiskets skull, utan lika mycket för fågellivet, flodpärlmusslan, bottenfauna och andra vattenlevande organismer. Kommunen får pengar för kalkning via länsstyrelsen och anslagen har minskat de senaste åren

– Kalkningsverksamheten i stort måste ses över, vi behöver veta vad vi respektive länsstyrelsen ska göra, säger Janne Gabrielsson.