Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Messlingen till Toscanaviner

Tio ton druvor ska bli till ett välsmakande vin. Det är Johan Hjorts senaste utmaning i livet.

– Man tar tillfälligheterna när de kommer, säger Messlingsonen.

Annons

I lördags morse kom en lastbil med tio ton av druvor av sorten Cabernet Sauvignon och Sangiovese till Högberga gård på Lidingö där Johan Hjort sedan ett år tillbaka är vd.

Druvorna handplockades några dagar tidigare nere i italienska Toscana och inom ett år ska den första skörden vara ett färdigt vin. Ett vin som kallas 8.90, efter längdhopparens Bob Beamons klassiska världsrekord som av många kallades ett omöjligt rekord.

Men ingenting är omöjligt och det är något av Johan Hjort motto här i livet.

För det har gått med hög fart för "Bråttom Johan" som växte upp i Messlingen, bodde i Sveg under högstadiet och gymnasietiden och nu är vd för en högklassig konferensanläggning på Lidingö.

Däremellan har han hunnit med att jobba på hotell Mysoxen i Sveg, Storliens högfjällshotell, SJ och välkända Grythyttan i Bergslagen och efter det väntade Tammsvik och Krägga, mesta delen i rollen som chef.

– För det mesta har jag kommit till ställen som ska utvecklas. Jag är tokengagerad och visar jag att jag tar ansvar så tar alla andra sitt ansvar, säger Johan som efter sina många år i hotellbranschen har en gedigen kunskap om vad som krävs för att lyckas. Allt från att rent tekniskt bygga upp en verksamhet till att driva det rent praktiskt.

Att han inte är en kille som ger sig i första taget visade sig inte minst när han skulle fylla 25 år. Trots att han gjorde sitt yttersta att få fira sitt kalas på McDonald's i deras bollhav så blev det inget av med det. Men den knasiga idén gjorde att han skapade ett bollhav på konferensanläggningen Tammsvik.

– Det var en kanongrej, säger Johan som fick mycket beröm och utrymme i branschmedia för sitt sätt att på ett enkelt vis utveckla den så konservativa branschen.

Även vintillverkningen ser han som ett sätt att ge konferensdeltagarna något annat utöver det vanliga. Konferensen måste ha ett syfte.

– Vi vill förmedla kunskaperna om vin. Från att det plockas i Toscana till att man smakar det ur en färdig flaska. Då har man lärt dem något och det är framgångsfaktorn inom service, säger Johan som med tiden utvecklat sin smak när det gäller det goda här i livet. För visst lever mycket av Messlingen och Härjedalen kvar i 36-åringen.

 – Ett bra vin är nästan lika gott som en jägerbricka på afterskin i Ramundberget, säger Johan med ett hjärtligt skratt.

Härjedalen besöker han ofta och gärna. Det blir minst nio besök per år och Målingspimpeln besöker han varje år. Även om den blir inställd som i våras.

– Den är helig. I år så fick ju inte jag mindre fisk än någon annan.

Att bo och verka i Härjedalen har funnits i hans tankar mer än en gång. Men trots att det finns objekt han skulle tänka sig att tokengagera sig i har det bara stannat vid just en tanke.

För när han kommer hem vill han bara vara Johan Hjort, killen från Messlingen utan kostym och med skoter som det stora intresset.

– Jag tycker alldeles för mycket om Härjedalen för att jag ska komma dit och jobba.