Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från jägmästare till författare

/
  • Anders Nylén, 45, har debuterat som författare med romanen William. Nu skriver han på sin andra roman. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Efter många år i skogen byter jägmästare Anders Nylén, 45, från Edsåsdalen inriktning och ägnar sig på heltid åt sitt författarskap. Han skriver just nu på sin andra bok.

– Det är ingen brist på idéer, säger Anders Nylén.

Annons

Lång och gänglig, mjuk till sättet. Det är första intrycket när man träffar Anders Nylén. När man sedan hör honom berätta om sitt skrivande kan man lägga till: bestämd som få. Och en man som inte gjort det lätt för sig.

Men så är det inte heller framgång och pengar som driver honom utan behovet att göra något av alla idéer han har i huvudet. Det och vetskapen om att han har något att förmedla, att han kan skriva bra. Tyckte han inte det skulle det inte vara någon vits, menar han.

– Man måste tycka om det själv.

Första boken, romanen William, släpptes i somras, på det norrländska förlaget h:ström.

Den tog ganska lång tid att producera men är, enligt Anders Nylén själv, inte alls självbiografisk. Intryck har han förstås tagit med sig från olika miljöer och personer han mött. Men huvudpersonerna är inte baserade på verkliga personer och själva historien är uppdiktad.

Han är redan långt inne på sin nästa. En roman även det, men helt olik William i övrigt.

– Den utspelar sig i nutid och är inte skriven i jagform, förklarar han.

Anders Nylén är född och uppvuxen i Mattmar, gick skogshögskolan i Halåsen och utbildade sig till jägmästare. Det ledde till många skogsjobb, exempelvis som skogsrådgivare åt LRF. Under några år levde han i Afrika och arbetade med bistånd, bland annat i Zimbabwe och Zambia.

De senaste sju åren har han varit bosatt i Edsåsdalen. Där lever han tillsammans med sin sambo Ackie och sexårige sonen Olof. Och nu har han alltså lagt skogskarriären åt sidan för att ägna sig på heltid åt skrivandet.

På frågan hur det känns att debutera som författare så pass sent som vid 45 kommer svaret snabbt, som om han tänkt på det själv:

– Man kan inte gå och grotta ner sig för att man inte är 25 längre.

I Edsåsdalen trivs Anders Nylén alldeles utmärkt.

– Det händer inte så mycket, säger han.

Många skulle få ett sådant uttalande att låta negativt.

Han får det att låta som en rekommendation.

Mer läsning

Annons