Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Guernica till i dag – en historia om Baskien

/
  • Bernardo Atxaga, ett författarnamn att lägga på minnet. Nu kommer hans femte roman på svenska.  Foto: Ulla Montán

Bernardo Atxagas namn har ännu inte hunnit bli så känt i vårt land trots redan fyra översatta romaner till svenska. Men lägg namnet på minnet, för här är en författare, som vi kommer att få höra talas om.

Annons

Bernardo Atxaga är Baskiens främste författare och översatt till 25 språk. Observera, att jag inte talar om honom som spanjor, det är Baskien som är hans hemland.

I sin senaste till svenska översatta roman, ”Dragspelarens son”, skildrar Atxaga spänningarna och den komplicerade politiska utvecklingen i sitt hemland under de senaste 70 åren.

Det gör han genom en poetisk och rätt intrikat historia, som går tillbaka till 1930-talets Baskien, då fascisterna och general Franco har makten och Guardia Civil övervakar ordningen med hårdhänta tag.

Berättare är David Imaz, sedan många år utvandrad till Kalifornien, som strax före sin död skriver ner sin historia, för barnen.

David Imaz var Dragspelarens son i den lilla baskiska byn Obaba och skulle också för en kort tid och mycket motvilligt efterträda sin far som byns dragspelare, en musikalisk underhållare till fiestan och alla andra sammankomster i byn.

Men David kommer tidigt i konflikt inte bara med sin far utan också med många av Obabas potentater, särskilt sedan han blivit medveten om den politiska roll de spelat och vems ärenden de gått under det spanska inbördeskriget.

Nu är det 60-tal, men fascismen kastar fortfarande sin mörka skugga över Spanien och i Baskien börjar en trotsig nationalism att spira under Guardia Civils brutala övervakning. David dras som ung student in i motståndsrörelsen och blir militant aktivist på andra sidan gränsen i Frankrike.

Atxagas roman är en långsamt böljande berättelse om tre generations ättlingar av Obaba, om ungdomlig vänskap, kärleksrelationer och om politiska övergrepp i ett samhälle som har svårt att bli av med sin totalitära maktstruktur samtidigt som en ny nationalism flammar upp. Det är kort sagt en berättelse om Baskien från Guernica till idag.

Bernardo Atxagas nästan 500-sidiga roman låter de brutala politiska händelserna i Baskiens 1900-talshistoria levandegöras i en berättelse med paradoxalt nog lätt romantiska förtecken.

Mer läsning

Annons