Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från förortsvilla i Brisbane, Australien till Ammerön

Bräcke kommun kan sedan två veckor tillbaka ståta med en kvartett hyfsat långväga immigranter.

Annons

Faktum är att man nästan inte kan vara mera långväga ifrån än flickorna Freja och Solveig, deras mamma Linda Nilsson-Wood och pappa Martin Wood.

Borra rakt ner i jorden och så småningom kommer borren ut inte så väldigt långt från Brisbane i Queensland på den australiensiska östkusten, där familjen senast bodde.

För snart två veckor sedan slog sig kvartetten ner i Södra Ösjö, på Ammerön, söder om Gällö, där de bosatt sig i ett mycket stort hus på en gård med påstådda anor från 1200-talet.

I Brisbane bodde familjen i en förortsvilla.

Linda jobbade på det lokala universitetet och Martin var konsulent i barnterapi.

Huset i Ösjö har sedan fem år tillbaka ägts av Lindas far, tidigare Stockholmspolisen Göran Nilsson, och hennes framlidna mor Marie, född Nyman, Mattmar.

För fyra år sedan gifte sig Linda och Martin och paret fick ett bröllopspresenterbjudande att flytta in i Ösjöhuset och kanske bosätta sig där, åtminstone för en tid.

Efter lite funderande och analyserande i trevande efter livsförändring fann paret idén kanske inte alltför tokig med nu känt resultat.

Det var för elva år sedan som Linda, 36 i dag och född i Nacka, bestämde sig för att förkovra sig i miljökunskap.

I Brisbane i Australien har hon en farbror som bott där i 40 år och som lockade med någonting nytt.

Linda avslutade studierna, och fick först jobb som miljökonsulent och därefter ett administrativt jobb på universitetet.

I samma veva råkade jeansfabrikören med fabriker och butiker runt om i Australien, Martin Wood, 52, trappa ner sin 20 år gamla och tydligen framgångsrika verksamhet.

Han hade sadlat om till terapeut med barn som specialitet i en organisation som påminner om vårat BRIS.

Hans och Lindas vägar korsades med nu känt resultat och att döma av både det talade språket och kroppsspråket har han hittills inte ångrat flytten till Ösjö.

Hans förflutna byggde upp en så pass stor penninghög att den beräknas räcka för att finansiera familjens arbetsfria tillvaro under något år.

Nåja, arbetsfri…

Gården i Ösjö har visserligen ett toppmodernt kök, en ny toalett och ett nästan spritt nytt bergvärmesystem.

Resten är ogjort, om man så säger, och att Linda och Martin får se till att flytta ut tummen ur handens mitt känns påtagligt på något sätt.

Det en gång tydligen mycket praktfulla timmerhuset, beläget ett stenkast från Revsundssjöns strand, ägdes före Göran Nilsson av Bob Wennerstrand, numera flyttad till Stockholm.

Det är Bob som installerat köket och tanken var att han skulle bosätta sig i huset, något som inte blev av.

Huset byggdes i slutet av 1800-talet och ägdes under största delen av 1900-talet av Wennerstrands släkt.

Martin Wood har tre gånger tidigare besökt gården i Ösjö.

Det kan noteras att Martins föräldrar, som är i 80-årsåldern är vana globetrotters och kommer till Ösjö för att hälsa på i sommar.