Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från degradering till drömmar om guld

Efter den tunga tiden i Timrå IK har Borlängesonen Tomas Montén grubblat och jobbat i skymundan.

Nu är nu tillbaka i rampljuset, som assisterande coach i junior-VM – och han drömmer om guld.

– Jag tycker att vi har skapat bra förutsättningar för att göra det, säger han inför lördagens semifinal mot Ryssland.

Kontraktet med Timrå IK skrevs på två år, men det blev bara en säsong i klubben för Tomas Montén.

Vintern 2012/13 blev inte som han hade tänkt sig.

Den före detta Mora-coachens Monténs första säsong som ensam huvudtränare i Elitserien slutade med en degradering och ett uttåg ur Elitserien.

Den här säsongen är 36-åringen J20-tränare i Linköping – och under det uppmärksammade världsmästerskapet för juniorer i Malmö står Montén i det svenska båset som assisterande coach bredvid förbundskaptenen Rikard Grönborg.

– Det är jätteroligt. Jag har ju kört med juniorer hela säsongen med Linköping också så jag har ju kommit undan allt fokus som det är när man är i Elitserien och som det var med både Timrå och Djurgården. Då är det mycket annat runt omkring som tar tid och energi. På så sätt har det varit ett bra år och jag kommer fulladdad till den här turneringen, säger Montén.

Är det skönt att slippa uppmärksamheten menar du?
– Ja, det har det varit. Jag tycker som sagt var att med sju år på raken i Elitserien som head coach och assisterande så blir det väldigt mycket fokus på dig som ledare och tränare och kanske inte så mycket på spelmässiga grejer. Sedan är det mycket annat som inte många vet om. Det är mycket runt matcher med sponsorer, lite föreläsningar och mycket sådana grejer som tar tid och energi och på så vis har det varit skönt tycker jag att få landa lite.

Hur är det att var coach för Juniorkronorna då?
– Det är fantastiskt roligt. Även om det är unga killar så är några väldigt erfarna och några oerfarna. Det är ett brett spann. Några gör sitt tredje JVM och några sitt första, men det är en otrolig grupp med väldigt skickliga hockeyspelare. De är unga, men många är blivande världsstjärnor faktiskt.

Montén fortsätter:
– Det är fantastiskt roligt att få chansen att vara med här, framför allt för att det är på hemmaplan. Nu får vi möjligheten att göra det alla säger är jättesvårt, att vinna ett guld på hemmaplan. Jag tycker att vi har skapat bra förutsättningar för att göra det just nu och vi får vi se hur långt det räcker.

Har någon överraskat dig i JVM?
– Alla här otroligt bra och de som är på gränsen och inte får chansen är också otroligt bra. Ludde (Timrås Ludvig Nilsson) var ju precis på håret att komma med till exempel. Gustav Olofsson hade jag inte sett någonting innan turneringen för att han har spelat i USA länge, men det har varit en positiv överraskning. Honom tror jag att många elitserielag skulle vilja hugga på.

Filip Forsberg och Elias Lindholm?
– Väldigt bra spelare och de har haft fantastiska resor under året och fått chansen att prova på spel i NHL. Det är trumfkort som vi lyckades få loss och jag tycker att de har växt under turneringen.

Ett guld här, hur skulle du ranka det?
– Det skulle vara det högsta, så är det. Man har varit i finaler på olika nivåer, både på junior- och seniornivå, men det är ju vinna alla vill. Det skulle sättas högst upp på listan just nu.

Till sist, vad säger du om publiken?
– Man hade en förhoppning om hur det skulle kunna vara och det är precis som det är nu, att man skulle få hit mycket barnfamiljer och de har gjort helt rätt när de har satt prisnivån på biljetterna. Sedan har det ena gett det andra och det är en otrolig stämning.