Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Bräcke till Coca cola

Det tog sex år – men nu är det klart. Bräckeföretaget EasyFill har fått patent på sin produkt Rotoshelf i USA.

– Jag tror att vi kommer bli ett världsföretag, säger Håkan Sjölander, vd.

Easyfill har som affärsidé att utveckla lösningar för effektiv påfyllning av varor, vilket ska sänka personalkostnader, minimera svinn och öka impulsköp. Rotoshelf, som är en roterande hylla till dryckeskylar, tog företaget fram år 2005.

Nu har Easyfill patent på sin produkt i 40 länder – sedan någon månad tillbaka även i USA.

– Jag ställde ut på en mässa i Dallas tillsammans med Hillphoenix, världens största företag som tillverkar öppna kylar. De sa att jag inte hade en chans att få patent i USA om jag inte sökte det tillsammans med dem. Men jag ville inte ge ensamrätt till någon, säger Håkan Sjölander.

I oktober 2007 skickade han in handlingar för att söka patent i USA och för ungefär en månad sedan blev det klart att Easyfill får patent på sin produkt även i USA.

Sedan Rotoshelf lanserades har den tagits emot enormt positivt bland bolag som säljer läskedrycker över hela världen.

– På Coca colas huvudkontor i Atlanta ligger det broschyrer från Easyfill i Bräcke och även på Pepsis kontor i New York. Utvecklingschefen för ett av de fem Coca colabolagen sa att det var den bästa produkten han hade sätt när det handlade om kylar, säger Håkan Sjölander.

Rotoshelf lutar, därför åker alltid en ny läskflaska fram i kanten av hyllan när kunden har köpt en flaska. Hyllan går också att snurra på, vilket gör det betydligt enklare att fylla på med ny läsk.

Easyfill håller även på att utveckla liknande produkter för mjölkkylar och andra hyllor i livsmedelsbutiker. Håkan Sjölander är helt övertygad om att företagets produkter kommr bli världssuccéer.

– Jag tror att det här ska göra mig och min familj oberoende, det är så stort. Jag är stolt företagare i Bräcke sedan 1976. Det är klart att jag är stolt över att veta att det här snart finns i hela världen.

Än är inte företaget, som har sitt kontor och sin utvecklingsavdelning i Bräcke, där. Håkan Sjölander berättar att företaget har gått in med 25–30 miljoner i utvecklingskostnader, men han tror stenhårt på att lyckas.

– Det kommer inte ut en större kyl i dag som inte har våra snurrhyllor. Den enda nackdelen är att det är svårt att skapa arbetstillfällen i Bräcke.