Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtidstro i Kallbygden

Centerpartiet besökte i förra veckan Kallbygden och det finns det inga tvivel om att här frodas Framtidstro. Att lyssna till Kallbygdens intresseförenings beskrivningar av verksamheterna i bygden får en att tro att man är i berömda Gnosjö.

Kallbygden har med egen kraft ökat inflyttningen genom ett projekt där man bjudit in människor från andra länder att komma och bo och verka i Kallbygden. Jörgen Brouwer med familj som flyttat från Holland och nu äger och driver affären i Kallsedet är ett exempel.

Kallbygdens hemsida marknadsför ca 30 olika företag med olika verksamheter såsom träförädling, upplevelser, mat och boende i världsklass m.m. Det finns unga lantbruksföretagare i bygden som satsat för framtiden, det finns en affär, det finns äldreboenden och det finns en skola som är mycket viktiga för bygden. Föräldraföreningen jobbar nu även aktivt för att profilera skolans inriktning "Hållbar utveckling" och bjuder in för att få fler föräldrar att välja Kalls skola för sina barn.

Det finns många planer och idéer för framtiden, men det finns också farhågor. De två största farhågorna för fortsatt utveckling i Kallbygden är att skolan ska försvinna och att Områdesstyrelsen ska läggas ner.

Områdesstyrelsen som bildades 1999 efter ett förslag från Centerpartiet, med syfte att ge bygderna möjligheten att själva forma framtiden och ta ansvaret för sin utveckling och kommunala angelägenheter. Socialdemokraterna i Åre kommun var redan då emot bildandet av Områdesstyrelser och att lämna över ansvaret för budget och verksamhet.

Vårt budskap till Kallbygden är att Självklart ska Kallbygden ha sin skola kvar och Områdesstyrelsen ska självklart få fortsätta sitt arbete. De problem som kanske uppstår ska vi hjälpas åt att lösa.

Vi undrar hur Socialdemokraterna och övriga partier ställer sig till framtiden för Områdesstyrelsen och skolan i Kallbygden.

Centerpartiet i Åre genom

Daniel Danielsson, Järpen, Monica Henriksson, Kvitsle Mattmar, Peter Jansson, Svedje Åre, Eva-Lena Blom, Mårdsund Mattmar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel