Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtidens tågtrafik kan konkurrera ut flygtrafiken

Östersund till Stockholm på 4 timmar.

Det kan bli framtiden om Meråkersbanan elektrifieras.

Vad ska man göra för att Jämtland och regionen inte ska tappa fler invånare? Det funderade tankesmedjan Framtid för Jämtland på och insåg att kommunikation är en av de förutsättningar som måste förbättras.

– Vi ligger ju där vi ligger, det går inte att göra något åt. Men vi kan utveckla järnvägssidan, säger Nils Eriksson, ordförande i Framtid för Jämtland.

Det är här som en elektrifiering av Meråkersbanan, som går mellan Storlien och Trondheim, får en stor betydelse. När den väl genomförs kan tågtrafiken bindas i hop som en stor loop som går från Stockholm-Östersund-Trondheim-Oslo och Stockholm. En idé som var aktuell redan 1996 men som nu har förnyats.

Tankesmedjan gav uppdrag åt Kungliga tekniska högskolans järnvägsgrupps professor Bo-Lennart Nelldal, som gjort en förstudie om loopen. Han har bland annat kommit fram till att hastigheten på sträckorna måste höjas.

– Det behövs dubbelspår hela vägen mellan Stockholm och Gävle, då skulle restiden bli fyra timmar mellan Östersund och Stockholm, säger Lennart Sundström, styrelseledamot och ansvarig för kommunikationsfrågor.

Tågtrafiken skulle kunna bli mer konkurrenskraftig med andra färdmedel.

Professorn Bo-Lennart Nelldal skriver i studien: "Med nästa generations snabbtåg med bättre prestanda än nuvarande snabbtåg och förbättringar av infrastrukturen bör det vara möjligt att nå målet restid 4 timmar och därmed cirka 5 timmar mellan Stockholm och Åre".

– Koldioxid utsläppen skulle minska bara en sådan sak, säger Nils.

Men är det här över huvud taget möjligt, kan det bli av och har ni några andra med er?

– Regionförbundet är redan med, så visst tror vi att det kommer att fungera. Men våra politiker behöver lyfta den här frågan, säger Lennart och Nils nickar instämmande.