Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens mäktigaste kommer från Brunflo

Framtidens mäktigaste svensk kommer från – Brunflo. Jämställdhetspionjären Amanda Lundeteg, 31, toppar listan som samlar svenska opinionsbildare.

Annons

Amanda Lundeteg är vd för stiftelsen Allbright, som jobbar med att granska jämställdheten i börsnoterade bolag. Ett uttalat mål som stiftelsen har är att all rekrytering ska ske utifrån vad man har gjort, inte vem man är.

Länstidningen träffade Amanda Lundeteg när hon var hemma i Östersund i somras. Då konstaterade hon bland annat att andelen jämställda bolag minskar, något som Allbrights rapport för 2015 visar. En tredjedel av de granskade bolagen hamnade på svarta listan, bolag med noll kvinnor i ledningsgruppen.

– Näringslivet är bedrövligt. Många företagare blir arga och känner sig utpekade. Men det är bra, det skapar debatt och ofta ringer de till oss och kommer med en massa ursäkter, sa Amanda Lundeteg i intervjun i somras.

Fackorganisationen TCO har nu utsett Amanda Lundeteg till framtidens mäktigaste unga opinionsbildare. Listan omfattar 99 svenskar i åldern 18–35 år och så här motiverar TCO utnämningen av Amanda Lundeteg:

"Stiftelsen Allbright med Amanda Lundeteg i spetsen, ökar kunskapsnivån och inspirerar till förändring på företag runtom i landet. Nu tar kvinnorna plats vid styrelseborden och alltfler företag förstår att jämställdhet inte bara är en rättighetsfråga utan också leder till ökad lönsamhet och konkurrenskraft."

Ytterligare en kvinna från länet finns med i topp 3 på listan. Kristina Persdotter, 33, från Sundsjö, numera stabschef hos statsminister Stefan Löfven, är trea på listan.

Läs även: Amanda från Brunflo granskar gubbväldet inom näringslivet

Annons