Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Framtidens jobb finns inom turism och vindkraft"

Trävaruproduktionen i länet stannar av. Framtidsjobben kan i stället finnas i turism och vindkraft.

– Vi har alltid haft problem med att mycket av råvarorna fraktats bort från länet. Ner till kusten och bort. Jämtland har aldrig riktigt industrialiserats som många andra delar av landet.

Hans Halvarsson lutar sig försiktigt tillbaka och låter orden sjunka in.

Han är chef på länsstyrelsens avdelning för hållbar tillväxt.

Det är dagen efter beskedet om att Byggelit kastat in handduken. För Hans Halvarsson och personalen på länsstyrelsen betyder det att arbetet bara precis börjat.

De närmaste dagarna och veckorna så ska de se till att de anställdas löner säkras. Men de ska också försöka jobba fram en fortsättning på företaget som Sven O Persson en gång startade. Något som kan bli svårt.

– Vi gick in och jobbade med ACB Laminat. För att försöka hitta en lösning. Men vi lyckades inte hitta en lösning att driva det (ACB Laminat, reds anm) vidare, säger Hans Halvarsson.

När en rad tunga företag som Husqvarna, ACB Laminat och nu Byggelit stänger fabriker, rationaliserar eller helt går i konkurs så är frågan var ersättningsjobben hittas.

Hans Halvarsson tror att Jämtland får det svårt att konkurrera inom trävaru- och pappersindustrin.

– Att konkurrera där går inte. Det är sådana oerhörda investeringar som krävs. Utan vår profil kan vara att använda skogen bredare. För turistisk verksamhet, säger han.

En annan framtidsbransch är vindkraften tror Hans Halvarsson. Det handlar om tusentals årsarbeten de närmaste tio åren enligt de beräkningar som gjorts.