Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtidens Jämtland i äppelblom

Det startade med två äppelträd.
Nu är målet professionella frukt- och bärodlingar som klarar det jämtländska klimatet.
– Tänk dig Ragundadalen i äppelblom, säger Håkan Schüberg, landsbygdsutvecklare vid Torsta.

Det handlar om ett utvecklingsprojekt som ska hjälpa bär- och fruktodlarna i länet framåt men även locka nya odlare till att våga satsa. Ett parkområde på Torsta är redan förberett med äppelträd, vinbärsbuskar, rabarber, hallon, ja allt som kan tänkas finnas i en frukt- och bärträdgård.

– Vi startade med två äppelträd och sen har vi utökat med nio till av de gamla klassiska sorterna, men även en rysk sort, säger Håkan Schüberg.

Målet är att odlingen ska få i gång ett mer professionellt arbete med förädling och odlingar av frukt och bär i länet. Bland annat ska tre olika äppelodlingar, ur forskningssyfte, placeras ut i länet där klimatet varierar. Det ska så småningom kunna leda till att mer tåliga äppelsorter som klarar ett tuffare klimat kan börja odlas i Jämtland.

– Vi vill få fram äppelträd som även klarar av sämre år. Ska man ha en professionell odling kan man inte ha år då det inte kommer några äpplen eller år då det blir väldigt lite äpplen, säger Håkan Schüberg.

I projektet finns också tanken på att förädla äpplena till äppelmust och börja odla humle för att brygga öl.

– Jag tänker inte stänga några dörrar för vad vi kan odla i det här projektet, säger Håkan Schüberg.