Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtiden oviss för vandrarhemmet "Utsikten"

Bykooperativet hoppas att någon som har idéer till utveckling ska köpa anläggningen med vandrarhem och lägenheter:

– Det är vårt sista halmstrå, säger ordförande Sigurd Zakrisson.

Bykooperativet i Tullingsås har kämpat i drygt femton år. Man har fått ned driftskostnaderna genom att byta uppvärmningssystem, men ekonomin är ansträngd och orken börjar tryta. Medlemmarna blir färre och färre, och dessutom äldre och äldre. Det finns inget intresse hos yngre krafter att axla det ideella arbetet, erfar ordförande Sigurd Zachrisson:

– Vi bjöd in alla bybor för att diskutera vandrarhemmets framtid, och jag hade hoppats att det skulle komma många, gärna några ungdomar, de kanske har nya idéer om vad man skulle kunna använda byggnaderna till.

Förhoppningarna kom på skam. Förutom medlemmarna kom en enda person, och ingen hade någon konkret lösning att presentera.

Sigurd Zachrisson tror att vandrarhemsboende är ute ur tiden:

– Efterfrågan på rum har minskat stadigt. Nästan alla har husbilar nu för tiden, så det enda de vill hyra är en elstolpe.

Turistbyrån i Strömsund håller inte med om att vandrarhemsboende är passé:

– Nej, det är väldigt många som frågar efter vandrarhem, säger Tore Torstensson. Men det ska helst ligga centralt. När vi berättar att det är en halvmil till vandrarhemmet, och att det finns en camping mycket närmare, så sväljer campingen de flesta, tror jag.

Tidigare har vandrarhemmet haft många rum fyllda av elever från KY-utbildningen, men dessa har man tappat, sedan Strömsunds Hyresbostäder börjat hyra ut rum på Skogsgläntan.

Kooperativet hoppas få sälja anläggningen, till någon som har idéer och vill utveckla den. Sigurd Zakrisson berättar att man fått hjälp av kommunens "Inflyttarservice" att få kontakter. Flera holländare har visat intresse för vandrarhemmet och varit på besök. Alla blir hänförda över den gedigna anläggningen och den vidunderliga utsikten över Vattudalen. Men hittills har det stupat på att man tyckt att anläggningen är för stor. Fortfarande väntar Sigurd Zachrisson på besked från några:

– Det är vårt sista halmstrå. Man kan säga att framtiden för vandrarhemmet är ganska oviss.