Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtiden för 60 IT-jobb på Skatteverket utreds

Östersund är en av sex städer i en pågående utredning för att klarlägga var Skatteverkets IT-jobb ska finnas framöver.

I bakgrunden finns ett tilltagande underskott hos Skatteverket som under lång tid haft svårt att få budgeten att gå ihop.

Underskottet i år beräknas till drygt 112 miljoner kronor, utöver ett ackumulerat underskott från tidigare år på drygt 167 miljoner kronor, totalt 265 miljoner kronor.

Strukturen för skattekontoren ligger fast även under nästa år. Men neddragningar kan bli aktuella ändå.

– Det vi tittar på är vår IT-verksamhet och vi gör en förstudie för att se om IT-verksamheten skulle vara effektivare om man har den på färre orter i landet, säger Magdalena Andersson, överdirektör på Skatteverket.

I Östersund finns 60 anställda och totalt jobbar 750 personer inom IT och data på Skatteverket, enligt Magdalena Andersson.

Största enheten finns i Solna och Östersund är en genomsnittlig IT-enhet i sammanhanget.

Huvuduppgifterna för personalen är utveckling, drift och underhåll av Skatteverkets IT-system.

– Det handlar om våra centrala IT-system som vi använder allihopa. Det är inte så att personal på vissa orter betjänar vissa orter, enligt Magdalena Andersson.

Skattverket som helhet har minskat antalet anställda med 1 000 personer över två år och det har varit frågan om naturlig avgång. Neddragningarna fortsätter de kommande åren.

• Går inte budgeten ihop inom Skatteverkets IT-verksamhet?

– Vi har dragit ner en del på vår utvecklingsverksamhet som haft en extrem utveckling med mycket konsulter också, säger Magdalena Andersson.

Ett nytt datasystem för taxeringsarbete, som kallas Tina, har utvecklats under flera år. Tidningen Statsanställd rapporterade för snart ett år sedan om att det utdragna arbetet kostat omkring 450 miljoner kronor, utan att de förväntade effektivitetsvinsterna uppnåtts.

• Måste ni få budgeten att gå ihop bättre inom den här delen av Skatteverket?

– Det är inte huvudmotivet med förstudien. Det är att se om vi kan få ut mer IT-verksamhet och utveckling för samma pengar genom att ha det på färre orter. Finns det ineffektivitet i att vara på sex orter? frågar sig Magdalena Andersson.

Besked om det här kommer om några veckor.

– Förstudien ska vara klar den 30 september. Första frågan man då svarar ja eller nej på är om det är effektivare att vara på färre orter, konstaterar överdirektör Magdalena Andersson.

– Svarar man ja där är nästa fråga vilka orter det i så fall är bäst att expandera på och vilka man ska dra ner på.

Data- och IT-verksamheten inom Skatteverket bedrivs i Visby, Göteborg, Västerås, Solna, Östersund och Umeå.