Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtiden är förnybar

Jämtland producerades under förra året 5 900 kilowattimmar ny förnybar el per länsinvånare. Det motsvarar 45 procent av länets totala elanvändning. Kommer Jämtlands politiker att göra förnybar elproduktion och klimatförändringen till en valfråga? Forskarna inom FN:s klimatpanel IPCC slog nyligen fast att det krävs en mycket kraftig utbyggnad av förnybar energi om vi ska kunna undvika omfattande klimatkatastrofer och begränsa den globala temperaturökningen till två grader. För att minska Europas utsläpp och fossila energiberoende måste Sverige driva på för ambitiösa EU-mål när det gäller energieffektivisering och förnybar energi. Ett mål om 45 procent förnybar energi till 2030 vore en kraftfull respons på klimatfrågans allvar, jämfört med de 27 procent som regeringen förespråkar. Sverige har bland de bästa förutsättningarna i Europa för förnybar elproduktion. Denna el kan minska koldioxidutsläppen på vår gemensamma nordeuropeiska elmarknad, samtidigt som den är med och pressar elpriset i Sverige. Dessutom har kostnaderna för förnybar elproduktion minskat kraftigt och det är numera billigare att bygga ny vindkraft än kärnkraft. Stödet från allmänheten är stort. En ny Sifoundersökning visar att hela 80 procent av svenskarna anser att Sveriges regering bör eftersträva att all elproduktion inom 20 år kommer från förnybara källor, som vind, sol och vatten. Förutsättningarna för förnybar el varierar i olika delar av landet, men alla kan agera för att bygga ut det förnybara och minska klimathotet.

# Regeringen kan skapa förutsättningar för en fortsatt utbyggnad av förnybar elproduktion genom att slå fast nya och ambitiösa mål fram till 2030.

# Jämtlands kommuner kan underlätta utbyggnaden, genom att tydligt peka ut lämpliga och blåsiga områden för exempelvis vindkraft.

# Hushållen i Jämtland kan bidra till omställningen exempelvis genom att äga andelar i vindkraftskooperativ eller sätta upp solceller på taket.

Förra året producerades 749 miljoner kilowattimmar (kWh) ny förnybar el i Jämtland inom ramen för det så kallade elcertifikatsystemet, som omfattar elproduktion som tillkommit efter 2003.

Det motsvarar 5 900 kWh per länsinvånare eller 45 procent av länets totala elanvändning. Det är bra, men den förnybara elproduktionen kan fortfarande öka. En tidigare opinionsmätning som Världsnaturfonden WWF låtit göra visar att två av tre svenskar anser att klimatet borde bli en valfråga och en klar majoritet menar att partiernas engagemang i klimatfrågan kommer att påverka vilket parti man röstar på. Kommer Jämtlands politiker att inför riksdagsvalet lägga fram konkreta förslag för att öka den förnybara elproduktionen och för att minska vår klimatpåverkan?

Linda Burenius Magnusson

Vd OX2 Vindel

Peter Westman

Naturvårdschef Världsnaturfonden WWF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel