Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framme vid målet – sedan kan Lag Edin spricka

All långsiktig satsning har varit inriktad på turneringen i Sotji. Nu är Lag Niklas Edin framme vid målet.

– En medalj skulle underlätta mycket ekonomiskt. Annars får vi se hur vi gör i framtiden. Det känns långt till nästa OS, säger Edin själv.

Hela laget är i ungefär samma ålder.

– Vi är runt 28 allihop och har jobbat mot två OS redan och det känns, säger Niklas Edin, utan att se det minsta trött ut.

I stället utstrålar hela det gänget tillförsikt och självförtroende.

Och tacka för det.

Mellan Vancouver och Sotji har det väl sammansvetsade laget från Karlstad hunnit med att vinna ett EM-guld, ett VM-guld, ett EM-silver och två VM-brons.

Sidensjösonen Edin brinner för sin curling och hoppas kunna spela vidare länge, länge.

Men de svenska curlingherrarna tjänar långt ifrån storkovan. Storsatningen kostar. Och den har hållit på i snart tio år nu.

Redan 1994 var Edin med om att bli juniorvärldsmästare och den nuvarande konstallationen har fem–sex år på nacken.

Det är därför han flaggar för en utvärdering efter säsongens slut.

– Antalet resdagar är 160, på åtta månader, och visst har vi ett bra stöd av SOK. Dessutom blir vi inbjudna och kan delta i vilka turneringar vi vill, vilket betder en del prispengar.

– Men det är inga jättesummor ...

Att jämföra de svenska OS-lagen med sina kanadensiska motsvarigheter blir bara dumt.

I Kanada är curling den stora breddaktiviteten vid sidan av nationalsporten ishockey.

Och topplagen står på kö för att spela till sig platsen på de stora mästerskapen.

Ändå är Niklas Edin optimistisk:

– Isen här i Sotji är nästan den bästa vi provränat på och vi tjänar på bra is. Vårt spel bygger på stabilitet. Då är bra is en fördel. Med sämre förhållanden kommer slumpen in och det tar bort lite av den där fördelen.

– Vi ska försöka komma i gång direkt i första matcherna på måndag (Schweiz och Storbrittannien). Det lyckades vi inte med på EM senast (utan medalj), men förhållandena ska kunna hjälpa oss att just ... komma i gång tidigt i turneringen.