Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fram för mer handklaver i radio

I den norska papperstidningen Norildavisa nr 6/2010 kan man läsa om ett utspel som vittnar om folks önskan om mer dragspelsmusik i den norska statsradion (Public Service)

Annons

När jag läser artikeln, som är stort uppslagen på bladets första sida, får jag känslan av att samma fenomen bör råda beträffande de svenska radiolyssnarna.

Det är den kände norske dragspelaren Kjetil Skaslien som var gäst i NRK-programmet Niotimmen som gick i P 1 –kanalen och hans budskap till lyssnarna ljöd ”Varför så lite dragspel i NRK”. Kjetil gjorde sitt utspel i samråd med programledningen. Frågan fick radiolyssnarna att reagera. Han tog alltså chansen att i direktsändning ställa denna kontroversiella fråga under sin medverkan i programmet. Reaktionerna kom direkt och radion blev nedringd. Rätt och slätt blev växeln vid NRK ”sprängd” som framgår av artikeln. Tusentals ringde och till sist bad man lyssnarna att sluta då växeln blev överbelastad. Kjetils spörsmål blev en sorts marknadsundersökning. Folks innersta önskemål är ju att dragspelsmusiken skall ligga i P 1 där programpunkten Niotimmen går. Samma funderingar förekommer titt som tätt även i Sverige beträffande dragspelsmusiken. Men i Sverige är det P 4 som gäller.

Efter den enorma responsen tror många att radioledningen för NRK börjar fatta kraften i det som hände den där kvällen i direktsändningen. Förmodligen trodde inte den norska radioledningen att det skulle finnas en sådan enorm kraft i dragspelslyssnandet.

I artikeln framgår också att NTL sympatiserar med detta konkreta utspel.

NTL firar nästa år stort 40-årsjubileum och vill naturligtvis att NRK ställer upp med extra programinslag för firandet.

Åke Bengtzon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel