Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frälsningsarmén hjälper behövande

Att pengarna inte ens räcker till det nödvändiga som mat är verklighet och vardag för många Östersundsbor. Snart är det dessutom jul, något som oroar många. På Frälsningsarmén pågår ett engagerat arbete för att försöka hjälpa så gott de går.

Tre månader kvar till jul, något som kan tyckas som en lång tid, men trots att det är början av oktober har folk redan nu vänt sig till Frälsningsarmén för att få hjälp.

– Varje vecka får vi in ansökningar från människor som söker bidrag till julen. Det handlar inte om några stora summor utan bara att kunna ha råd med lite julmat eller en julklapp. Förra året hade vi över 300 ansökningar, säger Kjell-Gunnar Bergman, kårledare på Frälsningsarmén.

Kjell-Gunnar Bergman berättar att det finns en större misär bland befolkningen i länet än vad många tror. Han berättar bland annat om en kvinna som inte hade råd med mat. Hon lät sina barn äta först och blev det något kvar på tallrikarna skrapade hon ihop det och åt.

– Folk i Östersund svälter och vi behöver få upp ögonen för det. För människor med svårigheter gäller det att prioritera. Det är hyra, el, mat, räkningar. Får de inte allt att gå ihop måste de prioritera bort något. En man jag träffade en gång hade inte en tanke på att kunna äta lunch. Lunch för honom var att gå på toaletten och dricka några klunkar vatten ur kranen, säger Kjell-Gunnar Bergman.

Brist på empati och stöd, ett fyrkantigt synsätt och ett nonchalant bemötande. Det är vad Kjell-Gunnar får höra människor som han träffar berätta om. De saknar ofta riktig hjälp från socialen och känner sig värdelösa.

– De blir inte förstådda och attityden de möts av är hemsk. De har berättat att de blivit uppmanade att inte betala sina räkningar eller vänta i veckor på pengar när kylskåpet redan är tomt. Socialen måste jobba med dem inte mot dom, säger Kjell-Gunnar Bergman.

Men det finns också många som vill göra en insats. På Frälsningsarméns golv står rader med kartonger med grejer som ska plockas ur och sorteras. Det är uppackningsdag och ett antal frivilliga har samlats för att hjälpa till.

Vid ett bord står Anette Eriksson-Budh och sorterar smycken. I nio år har hon arbetat ideellt på Frälsningsarmén.

– Det är av medkänsla och känslan av att göra någonting bra för de utsatta i länet som får mig att vilja hjälpa till här, berättar Anette Eriksson-Budh.

Varje vecka anordnar Frälsningsarmén aktiviteter för att samla in pengar. Bland annat musikcafeér, ett arrangemang som sträcker sig några timmar varje lördag där olika artister spelar och det säljs billigt fika.