Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågorna som kan avgöra länets öde

Det är stor skillnad mellan prioriteringarna hos länets kandidater till EU-parlamentet.
Allt från klimat till arbetskraftsinvandring anses vara det viktigaste för Jämtland och Härjedalen.
Men i en fråga är nästan alla överens.

När Länstidningen intervjuat de politiker från länet som är högst placerade på respektive partis EU-valsedel är det klimatfrågan som de flesta nämner som det viktigaste ämnet för länet i EU-politiken.

– Vi är beroende av friluftsbesöksnäringen, om klimatförändringarna blir kraftigare kommer vi inte att ha samma vinter, säger Christina Hedin från Norderön som är placerad på plats nummer 30 på Vänsterpartiets valsedel.

Men det är generellt sett stora skillnader på de olika politikernas prioriteringar.

Samtidigt som Piratpartiet i stort sett koncentrerar sig enbart på frågor som gäller digitala och datoriserade miljöer anser folkpartisten Margareta Widell att frihandel och förenklade regler för företagare är viktigast.

På frågan om vem som ska bestämma om Sveriges vilt- och rovdjurspolitik är i stort de flesta partiföreträdarna överens om att EU inte ska lägga sig i.

– Det ska beslutas så nära som möjligt, helst på kommunal nivå, säger Andreas Karlsson som är kandidat nummer 11 på Centerpartiets EU-valsedel.

Fotnot: Två partier saknar kandidater från Jämtlands län. I dessa fall har frågorna i första hand riktats till partiets länsordförande och i andra hand till den kandidat som placerats överst på valsedeln.