Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågetecken rätas ut

Ekvationer, diagram eller arean av en cirkel.

Vad det ska stå på andra sidan likhetstecknet kan vara ett stort frågetecken.

På Mattecentrum rätas frågorna ut och omvandlas till aha-upplevelser.

Rapporterna visar gång efter annan att svenska elever halkar allt längre ner på världslistan när det gäller kunskap och färdigheter i matematik. Intresset för siffror är generellt lågt hos svenska elever.

– Svenska ungdomar är inte så bra på matematik. Men då kan vi komma och hjälpa till, säger Marc Smit, verksamhetsutvecklare på Mattecentrum i Stockholm.

Mattecentrum finns i dag i 24 städer och erbjuder helt enkelt läxhjälp i matematik till högstadie- och gymnasieelever. Föreningen är ideell och bygger på volontärer i varje stad som frivilligt och gratis ställer upp och hjälper elever. I Östersund finns hjälpen på Wargentinskolan varje tisdag, och det är gratis.

Pennorna är vässade, suddgummit framlagt och miniräknaren i gång, Moa Boström och Jessica Andersson sitter djupt nedsjunkna i varsin mattematikbok.

– Det är lättare att plugga här än hemma. Här kan man ju få hjälp om man behöver, säger Jessica.

– Man kan klara av matten här. På lektionerna går det inte så bra, säger Moa.

Johan Forssén är en av kvällens volontärer. I vanliga fall jobbar han som ingenjör.

– Det här är det bästa av två världar. Jag får hjälpa de som behöver det samtidigt som jag slipper allt det administrativa som en lärare måste göra, säger han.

Har du svar på de frågor eleverna ställer då?

– Än så länge har det gått bra. Men det kommer säkert bli att jag själv får tänka efter hur det nu var igen. Det är ju ett tag sedan man räknade matte på det här sättet, säger han.

Andreas Sjöqvist går andra året på naturvetenskapliga gymnasieprogrammet med internationell profil. Han har kommit till Mattecentrum för att få ro att plugga.

– Det är svårt att plugga hemma men här fungerar det bra. Här kan jag fördjupa mina kunskaper och arbeta upp betyg, säger han.