Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågan om kommunalt företagsklimat lyfts inte

Partier från vänster till höger försöker stimulera till fler och växande företag. Men få lyfter fram betydelsen som enkla förändringar på lokal nivå kan spela. Ta som exempel en företagare som vill servera lite mat under turistsäsongen. I vissa kommuner tar det några veckor att få tillstånd, i andra flera månader. Det kan vara skillnaden mellan att kunna börja under sommaren, eller få svar först i mitten av hösten.

Samma restaurangägare kommer i vissa kommuner varje år betala 10 000 kronor eller mer i tillsynsavgift till kommunen, oavsett om någon tillsyn av restaurangen görs eller inte. Denna extra skatt är en droppe i havet för kommunen, men slår hårt mot redan ansträngda företagare. Kom också ihåg att kommunpolitiker ofta kan lägga egna särkrav till lagstiftningen, som gör att det till exempel blir betydligt dyrare att bygga bostäder och affärsverksamheter.

Kommunpolitiker lockas ofta att ta sig an rollen som kapitalist. Det finns nära 2 000 företag som ägs av kommuner och landsting runtom Sverige, även inom områden som handel, hotell och restauranger. Med skattebetalarnas medel i ryggen kan offentliga företag skapa en skev konkurrenssituation. Resultatet av lokal planekonomi är att långsiktigt jobbskapande och tillväxt uteblir. Det finns fler exempel på hur relativt enkla förändringar av kommunala beslut kan ha avgörande effekt på företagsamheten. Men tyvärr händer lite, eftersom frågan om kommunalt företagsklimat knappt lyfts fram under valrörelsen.

Nima Sanandaji och Erik Sjölander, Småföretagarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel