Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågan har aldrig diskuterats av politikerna – ”Lite av en naturlag”

– Att Östersund betalar mindre är lite av en naturlag, säger förbundsdirektionens ordförande Pär Jönsson (M).

– Avgiften är förankrad hos alla medlemskommunerna, säger Annsofie Andersson (S), kommunalråd och ledamot i direktionen, för Östersunds kommun.

Annons

Östersunds kommun betalar bara 472 kronor per invånare till Jämtlands Räddningstjänstförbund medan de övriga kommunerna betalar mera än 1000 kronor vardera.

Göran Espmark (C) är Strömsunds kommuns representant i förbundsdirektionen. Han blir förvånad när han får veta att Strömsund betalar 1160 kronor per invånare, jämfört med Östersunds 472 kronor:

– Vi har aldrig diskuterat den saken på allvar inom direktionen, säger han.

Förbundets ordförande, Pär Jönsson (M), ser inga konstigheter i att Östersunds kommun betalar mindre per invånare:

– Det är en självklarhet, lite av en naturlag, eftersom Östersund har så koncentrerad befolkning. Tittar du på hemtjänsten och jämför så ser det likadant ut där.

Brandmännen hävdar att nedskärningarna skulle kunna undvikas om Östersund betalade femtio kronor mera per invånare och att man då dessutom fick utrymme för en framtidsstrategi. Ett medborgarförslag har lämnats till Östersunds kommun med den innebörden.

Vad säger då Östersunds kommun? Annsofie Andersson (S) är kommunalråd och företrädare för kommunen i direktionen:

– Vi har varit politiskt överens, säger hon. Avgiften som varje kommun betalar har bestämts i enighet och är förankrad hos alla medlemskommunerna. Jag har inte sett medborgarförslaget än, men vi får väl titta på det när det är berett.