Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fråga till de rödgröna: Hur ska ni kunna ta ansvar för Sverige

Svar på insändaren: ”Så ser vi rödgröna på välfärden” Berit Andnor och Marie Nordén.

Andnor och Nordén påtalar att arbetslösheten är hög trots att regeringen gick till val med en jobbpolitik. Återigen förefaller det som personer i S-leden inte förstår att Europa har genomlidit den värsta finanskrisen sedan 30–talet. Sverige har klarat denna finanskris bäst med sin ansvarsfulla politik. Regeringen har också, under denna kris, lyckats amorterat 150 miljarder på vår statsskuld.

Ungdomsarbetslösheten är en utmaning som vi moderater tar på stort allvar. I krisens spår är unga särskilt utsatta på arbetsmarknaden. Läget tycks nu ljusna, men utmaningen består. Sverige har en högre arbetslöshetsstatistik än andra nationer pågrund av att vi i vårt land räknar in heltidsstuderande som arbetslösa om de vid ett enda tillfälle söker ett arbete. Vi har dock infört ett antal insatser för att mildra ungdomsarbetslösheten:

Det måste vara billigt att anställa unga. Regeringen har därför halverat arbetsgivaravgifterna för människor under 26 år. Det gör att trösklarna sänks på arbetsmarknaden för nästa generations arbetstagare. De rödgröna vill dock nu fördubbla arbetsgivaravgiften för anställda under 26 år. Fem procent av de unga måste alltså lämna sina jobb om kostnaderna inte ska öka för företagen. Hur ger detta fler jobb för unga? Felaktigt påstår också Andnor och Nordén att regeringen skurit ner på utbildningsplatser. Vi bygger nu kraftigt ut utbildningsplatser inom komvux, yrkeshögskolan, högskolor och universitet. Från 2008 till 2010 har antalet utbildnings- och omställningsplatser ökat med över 100 000 helårsplatser. Vi arbetar nu kraftfullt för att frångå den ”flumskola” som socialdemokraterna skapade under sin regeringstid.

Fråga till de rödgröna: Hur ska ni kunna ta ansvar för Sverige när ni för en politik som ger färre jobb? De rödgrönas politik skulle riskera Sveriges återhämtning och leda till färre jobb, det skulle också innebära lägre intäkter och högre utgifter för statskassan. En stor del av oppositionens satsningar utöver regeringens politik går till bidrag. 60 procent av de ökade skatteintäkterna ska gå till höjda bidrag. Varför prioriterar oppositionen höjda bidrag istället för nya jobb?  Insändarskribenterna påstår att klyftorna ökar i Sverige, vilket är fel. Under perioden 1994-2006 ökade dock inkomstspridningen med 27 procent detta pågrund av avsaknaden av en arbetslinje. Under denna period förtidspensionerades också 140 personer per dag. Endast en arbetslinje kan förhindra ökade klyftor i vårt samhälle, oppositionen som nu vill återgå till en bidragslinje kommer därför att på nytt öka klyftorna.

Vidare påstår Andnor och Nordén att välfärden i länet har dränerats på pengar. Fakta är att Jämtlands läns landsting under denna mandatperiod har fått 60 miljoner kronor i olika stöd från regeringen. 2009 hade Jämtlands läns landsting 1,7 procent mer intäkter än de någonsin har haft. Östersunds kommun har av regeringen fått 44 miljoner kronor i stöd under den ekonomiska krisen. Regeringens bidrag skulle användas för att säkra välfärden i Östersunds kommun. Östersunds kommun har dock valt att använda en ytterst liten del på ca 10 miljoner kronor till välfärden, resterande del har ej använts till det som det var ämnat för. (S), (V) och (MP) prioriterade därmed inte skola, barnomsorg och äldreomsorgen i den omfattning som de borde ha gjort.

De rödgröna vill nu bland annat höja bensinskatten, införa en kilometerskatt för transporter och återgå till den tidigare bidragslinjen. Detta kommer att vara förödande för Jämtlands län. Du som väljare avgör länets framtid.

Saila Quicklund (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel